Annons

Från Sösdala till världen

Sport Tränaren Marcus Lidén jobbar för Everton America i Connecticut
Sport • Publicerad 29 juli 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Marcus Lidén, fotbollstränare från Sösdala, jobbar i USA.
Marcus Lidén, fotbollstränare från Sösdala, jobbar i USA.

– Det är en helt unik erfarenhet, säger Lidén om sitt senaste tränaruppdrag.Den 26-årige Sösdalasonen satsade tidigt på en karriär som fotbollstränare och ingick i Hässleholms IF:s tränarstab innan han gick vidare till Helsingborgs IF. Där var han i ett och ett halvt år ansvarig för klubbens P01:or och P02:or.

När möjligheten att bli tränare på Everton America, skapad av Premier League-laget Everton, dök upp tog han chansen.– Jag trivdes väldigt bra med allting i Helsingborg och var länge tveksam till om jag skulle åka över. Men jag kände att ska jag testa är det nu jag ska göra det, säger Lidén.Han fick jobbet i USA via ett företag i England som anställer tränare och placerar ut i USA. Från början fick Lidén erbjudande att jobba i Boston, men det var först när möjligheten att jobba på Everton America dök upp som han bestämde sig definitivt för att lämna Sverige och åka över.

Annons

Där – i Norwalk, Connecticut, en timme utanför New York – ansvarar han för U10, U15 och U16. Nu är han hemma på lite sommarsemester i Sverige och Norra Skåne passar på att få en pratstund med Lidén.

Vilken nivå håller ungdomsfotbollen?– Bortsett från de största svenska klubbarna på u-sidan – MFF, Helsingborg, AIK, BP – så är nivån på elitlagen jämförbar. Men det finns mycket, mycket mer spelare där och det gör också att lägsta nivån är otroligt mycket lägre.Pengar spelar en betydligt större roll i USA.– Så är det ju i hela samhället, det är en annan kultur. Allt kostar och för många kan fotbollen vara en möjlighet att komma in på college. De har en helt annan attityd, första matchen med U16-laget var nästan en chock för mig. Attityden och inställningen är alltid hundra procent, man behöver inte säga eller göra något för att de ska kämpa.

Lidén berättar att föräldrarna betalar runt 20 000 kronor för att deras barn ska få två träningar och en match i veckan.– Och så kan det gnällas här hemma över medlemsavgiften i våra lokala klubbar. Eller för att man måste stå i kiosken vid två a-lagsmatcher.– Samtidigt ställs det helt andra krav när det är pengar inblandat, föräldrarna förväntar sig resultat. Jag har inte haft några problem med det, men jag vet andra tränare som har haft det jobbigt med föräldrar.

Vad har det gett dig som tränare?– Mycket. Jag har jobbat helt själv med mina tre lag och då lär man sig mycket om både sina styrkor och svagheter, det är nyttigt. Jag har fått coacha mycket mer än tidigare och det har varit utvecklande. Något vi bör ta efter i Sverige är att spela fler träningsmatcher under säsongen, det gör man mycket där. – Sen har jag haft tidigare proffsspelare från England som tränarkollegor, det har varit en nyttig erfarenhet.

Hur har det varit att bo och leva i USA?– Jag är ju kristen och första sex veckorna var tuffa eftersom jag inte hittade någon kyrka som passade mig där jag kände mig trygg. Det var en trygghet när det löste sig. – Vi är fyra tränare som bor tillsammans hos en värdfamilj. Vi bor bra, men i längden är det lätta att trampa varandra på tårna när man lever så tätt inpå varandra.

Ångrar du dig?– Absolut inte. Det har varit nyttigt och utvecklande. Det blir an aha-upplevelse på många sätt att flytta utomlands. Bland annat förstår man hur bra vi faktiskt har det i Sverige.Hans kontrakt går ut i november och planen är att återvända till Sverige efter det. Han passar på att träffa olika klubbar och knyta kontakter nu när han är hemma i Sverige.– Vi får se vad det blir. Det viktigaste är att jag utvecklas som tränare.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons