Annons

Vindlande vägar i böcker för små

Kultur och Nöje Fem onsdagar framöver kommer bibliotekarierna på Hässleholms bibliotek att dela med sig av boktips till tidningens läsare. Först ut är Evelina Joëlson som koncentrerat sig på läsning för de minsta.
Publicerad 29 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Tillsammans med kaninen på motorcykeln kastar vi oss efter gorillan i den gula bilen. Det direkta tilltalet i Följ efter den där bilen! (text Lucy Feather, bild Stephan Lomp) fångar genast treåringen, som följer vindlande vägar med fingret, undviker glasmästarna med den stora rutan och tar omvägar förbi tågstopp och laviner, för att ge tillbaka något mycket viktigt som gorillan tappade vid rivstarten. Förra favoriten var Historien om Någon (Text Åke Löfgren, bild Egon Möller-Nielsen). Nostalgi för mig och nytt och spännande för det lilla fingret, som följde garnet genom husets alla rum. Den röda tråden i ”Någon” slingrar vidare till Tove Janssons Hur gick det sen?, där Mumins väg med mjölkkannan går genom titthål i sidorna. Kluriga kikhål finns även i Charlotte Gastauts Fannys fantastiska resa. Fanny tröttnar på vardagstjatet och ger sig ut på en fantasiresa bland molnen, via mjukt genomskinliga boksidor som ger känslan av att simma under vattnet med stora tulpanformade maneter, vidare till varelser som hämtade ur Till vildingarnas land, innan det blir dags att återvända till påklädning och stressade föräldrar.

Vardagstematiken återfinns också i Vem hämtar vem?(av Siri Ahmed Backström och Karin Cyrén) som kan läsas både bak- och framifrån och som slutar i ett minst sagt färgstarkt mittuppslag. Ännu mera färg får vi i Hervé Tullets En bok och Färger. I dem hjälps vi åt att räkna och trycka på prickar, blanda färger, låta dem rinna längs boksidorna, vända och vrida på böckerna. Magiskt, tycker barnet, när hans fingertryck fördubblar prickarna på nästa uppslag. Även ettåringen är med och trycker i Kenneth Anderssons Lilla knappboken, där mixern, lampknappen och dörrklockan till hans förtjusning ger olika resultat.

Annons

Använd din fantasi av Nicola O’Byrne, om en stor, stygg bibliotekarievarg och en mycket frågvis kanin, har ett slut som överrumplar oss och uppmuntrar just fantasin – med hjälp av en inbyggd pappersfarkost. O’Byrne låter också en stor och klumpig krokodil tränga sig på i Sagan om den fula ankungen, som fått den uppdaterade titeln Öppna mycket försiktigt. Hur vi än skakar boken tillsammans vill krokodilen inte trilla ur. Istället äter han upp både bokstäverna och boksidorna och somnar tungt och gott mitt i alltihop.Tillsammans med ettåringen får vi även Lilla kanin att somna i Jörg Mühles God natt, min lilla kanin. Vi puffar upp kudden, klappar öronen, stryker över ryggen och stoppar om, så Lilla kanin kommer till ro – och förhoppningsvis också den lille läsaren.

bild 1/3
Här har fotografen tagit en ”selfie”. Läsarbild: Hans Persson
Här har fotografen tagit en ”selfie”. Läsarbild: Hans Persson
Evelina Joëlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons