Annons

Kiosk med sjöutsikt övergiven av ägaren

Osby Personen finns inte hos folkbokföringen
Osby • Publicerad 30 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Gatuköksbyggnaden är placerad på ett långsmalt grönområde mellan järnvägen och Hässleholmsvägen. Den utgör en egen fastighet, såtillvida att en tomt på 1787 kvadratmeter avstyckades för ett antal år sedan.– Orsaken var att man ville ha bort dåvarande Gunillas Gatukök på Östra Järnvägsgatan, berättar Knud Nielsen på samhällsbyggnadskontoret. Där var på den tiden problem med störningar. I alla fall klagade omkringboende på att det var stökigt på nätterna.

Dåvarande gatuköksägaren erbjöds alltså marken invid Hässleholmsvägen istället. De första åren fungerade den kombinerade verksamheten med tidnings- och godiskiosk samt gatukök väl. Upprepade inbrott innebar visserligen avbräck men byggnaden försågs efterhand med stålgrindar och andra inbrottsskydd.

Annons

De senaste åren har innehavarna växlat tätt och inriktningen svängt över till försäljning av företrädesvis pizza och falafel. En brand ödelade sedan hela byggnaden men efter en hel del om och men återuppbyggdes gatuköket.

Efter några års förnyad drift bommade häromåret plötsligt gatuköket igen. På gårdsplanen utanför, med fin utsikt över Osbysjön, lämnades relativt nya lekställningar med gungor och även trädgårdsmöbler na stod kvar. Och borden var länge försedda med både vaxdukar och askfat. Bit för bit har utrustningen tagits bort, oklart av vem, och i dag återstår bara några tyngre sittgrupper.Inne i lokalen inns gott om kylförvaring, pizzaugn och sittmöbler. På ett hörnbord står kaffekopparna uppradade, som om stället bara höll tillfälligt stängt.

Men utemiljöns sopor och skräp och höga växtlighet talar sitt tydliga språk.Senast lagfarna ägare (ägarbytet skrevs in oktober 2010) heter Sebahat Akbulut. Köpesumman uppgavs då till 600 000 kronor.– Efter påstötningar har jag förhört mig hos skatteförvaltningen men det finns ingen sådan person, förklarar Knud Nielsen. I alla fall inte i Sverige.

Vad som ska hända med byggnaden framöver är alltså ingen som vet. Från samhällets sida finns inte mycket att göra, oavsett hur mycket den förfaller.– Så länge vi inte får tag på ägaren kommer vi ingen vart, säger Knud Nielsen också. Det är nackdelen med våra lagar.

bild 1/2
övergivet gatukök, Hässleholmsvägen, Osby.
övergivet gatukök, Hässleholmsvägen, Osby.
övergivet gatukök, Hässleholmsvägen, Osby.
övergivet gatukök, Hässleholmsvägen, Osby.
Anna-Carin Darlin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons