Annons

Laddar inför häftigt lopp

Hässleholm • Publicerad 31 juli 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Unga mountainbikecyklister Hässleholms Cykelklubb
Unga mountainbikecyklister Hässleholms Cykelklubb

Det handlar om mountainbike. Och då gäller det att kunna ta sig fram genom de mest kniviga partier. Det är just det som är den stora utmaningen.Nick Gudmundsson, 10 år, är en av de som ställer upp. Han är en av dem som tycker ju svårare, desto bättre.– Helst ska det vara lerigt och massor med stenar, säger han med ett stort leende.

På frågan om det inte är lite läskigt ser gänget, bestående av fyra tjejer och en kille, lite förvånade ut. Men visst ramlar man ibland?– Ja, det finns två kategorier, de som har trillat och de som kommer att göra det, säger Maja Skoglund, 13 år, förnuftigt och fortsätter att det hör liksom till och att det inte alls är farligt.

Annons

X-cup är ett motionslopp med sammanlagt sju lopp där fem cykelklubbar samarbetar, bland dem Hässleholms Cykelklubb. Övriga klubbar är Åstorps CK, Kristianstad CKC4, Frosta Multisport och CKX, en klubb med medlemmar från hela Skåne.Det är den andra deltävlingen som körs i Hässleholm. Den första gick i april. – 400 är anmälda, vi tror att det kommer omkring 300 till start, säger Hässleholms Cykelklubbs ordförande Kristian Skoglund .Motionsloppet med lite tävlingskänsla kan jämföras med Cykelvasan och Vätternrundan. Man kör med tidsregistrering, chip, alla kan köra, det finns inget krav på licens eller klubbtillhörighet och alla åldrar kan delta.Det bjuds på afterbike efter varje lopp och det blir utlottning av flera priser.Hässleholms Cykelklubbs ambition är att engagera hela familjer i sporten. Och där tycker Kristian Skoglund att de har lyckats bra.–Alla ska kunna vara med. Från dem som satsar på eliten, där har vi ett par medlemmar som är väldigt lovande och till dem som cyklar för att det är roligt och för att få motion.

Klubben har anlagt en egen mountainbikebana, i samarbete med Hibab, på Möllerödsfältet. Sju kilometer lång och öppen för alla.Där går loppet på söndag och alla hälsas välkomna kanske för att bara låta sig introdueras i sporten.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons