Annons

Finns risk för tomt skafferi

Hallaböke ”Det saknas både kunskap och helhetsperspektiv”
Osby • Publicerad 1 augusti 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Susanne Gäre.
Susanne Gäre.

– Vi håller på att lägga ner det svenska jordbruket, och det går fort, säger Susanne Gäre som är författare och redaktör för tidningen På Landet som regelbundet distribueras med bland annat Norra Skåne.Tillsammans med journalistkollegan Gunnar Lyckhage har hon skrivit boken ”Beredskap i kris” för att på så sätt väcka liv i ett ämne som hon politiskt tycker behandlas som en ickefråga i Sverige i dag.– För närvarande finns det cirka 4 300 mjölkgårdar i Sverige, förklarar hon. Och det läggs ner i snitt en gård om dagen. Man kan fråga sig vart vi egentligen är på väg?Fortsätter den utvecklingen skulle mjölkgårdarna vara försvunna om cirka tio år. Susanne Gäre är rädd att det kan gå ännu fortare om inget görs.

Hon tycker att det är en mycket oroande utveckling och anser att Sverige stannat kvar i ett tänkande från tiden när kalla kriget tog slut, trots att världen både utvecklats och förändrats mycket sedan dess.Livsmedelsproduktionen blir allt mer globaliserad och drivs av multinationella företag. I det sammanhanget blir det väldigt dyrt med jordbruksproduktion i Sverige.– Vi lägger ner svenskt jordbruk, konstaterar Susanne Gäre. Och det går fort.Som motpol nämner hon Finland som inte är lika importberoende och som har ett beredskapslager på runt 12 månader.– I Sverige är beredskapen avskaffad. Och vi har heller ingen myndighet som har något operativt ansvar vid kris, säger Susanne Gäre.Det är inte första boken som Susanne och hennes kollega skrivit. Deras tidigare bok ”Maten och framtiden” satte även den fokus på vår matproduktion.

Annons

Den nya boken hoppas hon ska bli en del i den debatt som hon tror ska komma i samband med den nya livsmedelsstrategi som regeringen håller på att ta fram.– Förhoppningsvis kommer ett beslut våren 2016, säger Susanne Gäre.I boken berättas om händelser som skakat om nationen. Två exempel är stormen Gudrun 2005 och skogsbranden 2014.

Vad skulle man kunna göra för att rusta sig bättre för kommande katastrofsituationer?– Vi måste ha ett nationellt mål med livsmedelsproduktionen och ta vara på den kunskap som finns, anser Susanne Gäre. Dessutom borde vi låta det storskaliga och det småskaliga jordbruket komplettera varandra.Ett exempel där man skulle kunna påverka produktionen är genom den offentliga upphandlingen.– Det serveras ungefär tre miljoner måltider om dagen inom den offentliga sektorn, berättar Susanne Gäre.Här finns med andra ord möjligheter.

– Vi måste också synkronisera miljömålen med livsmedelsmålen. Att bara ”kasta skit” på varandra blir bara kontraproduktivt.Vi lever i ett samhälle som är oerhört sårbart. Elförsörjning, mat, vatten och tak över huvudet. ser vi som självklart. Om katastrofen är framme blir vi lamslagna och värre är det om även myndigheterna står handfallna.

– Det saknas både kunskap och helhetsperspektiv, menar Susanne Gäre.En rad punkter som rör just detta tas upp i boken.Under Almedalsveckan på Gotland genomförde Civilförsvarsförbundet ett seminarium på temat livsmedelsförsörjning i kris. Susanne Gäre fungerade som moderater och boken släpptes.Nu hoppas hon på en debatt om vår livsmedelsförsörjning när krisen kommer. För det handlar inte om, om den kommer utan när den kommer.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons