Annons

Pionjären Ida lockar tjejer att bli brandmän

HÄSSLEHOLM När Ida Hilbertsson 2006 blev brandman på heltid i Hässleholm, fanns det knappt 20 kvinnliga brandmän i hela Sverige. Däremot några räddningschefer och brandingenjörer.
Hässleholm • Publicerad 1 augusti 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Ida Hilbertsson, brandman i Hässleholm
Ida Hilbertsson, brandman i Hässleholm

I dag har hon 175 kolleger i olika kommunala räddningstjänster. Tvåbarnsmamman Ida, 38, stortrivs med sitt jobb.

- Kan jag vara en förebild för tjejer, när de ska välja yrke, känner jag mig glad  och nöjd, säger Ida Hilbertsson, som nu har kommit tillbaka efter föräldraledighet och återgått till sitt arbetslag.

Annons

- Många unga tjejer tror inte, att vi kan bli brandmän. De misstänker, att det här jobbet fortfarande är så fysiskt tungt, att bara män klarar av det rent praktiskt. Men så är det inte.

- Jag får oftast väldigt bra gensvar, när jag är ute på olika skolor och visar och berättar. Då känner jag, att jag har en uppgift att fylla.

Insatsledaren och brandmästaren Matts Nilsson är Idas närmaste chef i det dagliga arbetet i Hässleholm:

- Ida är som precis vilken annan brandman som helst i arbetslaget. Hon har absolut inga favörer. Jag ställer samma krav på henne som på männen. Alla behandlas lika. Ida Hilbertsson är mycket duktig i jobbet. Hon tillför positiv energi.

När Ida Hilbertsson från Hästveda gick i åttan, var hon prao på regementet P2 i Hässleholm. Hon visste inte riktigt, vad hon ville bli, men militärlivet tände henne. Brandtjänst och saneringsövningar fich henne intresserad.

- Det var kul. Jag beslöt mig där och då för att "göra lumpen". Det blev så. Vi var två tjejer på vår pluton. Militärtjänsten gav mig mycket; på alla sätt. Vi lärde oss sådana saker som jag annars skulle ha missat. Vi hade unga befäl. Allting fungerade bra. Jag märkte, att det gick fint att jobba tillsammans med män.

- Sedan läste jag någonstans om en tjej som ville bli brandman. Den nya utbildningen, "Skydd mot olyckor", kom också. Efter många år som väktare, utlandsresor och annat kom jag in på brandmannautbildningen, norr om Sundsvall. Två år senare, 2006, blev jag brandman på en fast tjänst här i Hässleholm - och här är jag kvar, skrattar den öppna, glada, skärpta kvinnan med den stora sociala kompetensen.

Nu blir sällan någon person överraskad, när hon dyker upp som brandman; bakom ratten på tankbilen, som rökdykare, livräddare vid en olycka eller något annat - men annat var det i början: "Klarar du verkligen detta"?

Numera finns det också utrustning som passar en kvinna. Ida har nyss fått en kvinnlig kollega på jobbet. Det känns bra.

- Jag har aldrig haft några som helst problem med befäl eller arbetskamrater här, intygar pionjären Ida Hilbertsson, 38.

Fakta:Fakta: Ida Hilbertsson

Detta är Ida Maria Sofie Hilbertsson

Ålder: 38 år.

Född och uppväxt i: Hästveda.

Gymnasium: Samhällsprogrammet på Linnéskolan i Hässleholm.

Värnplikt: Som PBV-förare i Hässleholm.

Internationella insatser: Två gånger i Kosovo.

Annat arbete: Väktare på Securitas i Kristianstad under cirka tio år.

Vidare utbildning: Räddningsskolan för blivande brandmän, under två år. Påbyggnadskurser med mera.

Bor nu i: Villa i Hässleholm.

Familj: Maken Rolf Johansson, 37, polis. En dotter på sex år och en flicka på sju månader.

Yrke: Brandman vid Hässleholms kommuns räddningstjänst i Hässleholm.

Fysisk träning: Innebandy, styrketräning, löpning med mera.

Det bästa med jobbet: Spänningen.

Det sämsta med jobbet: Otäcka händelser med döda eller svårt skadade; speciellt med barn.

Intressen just nu: Familj och barn. Jobb och träning. Båt och hav.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons