Annons

Senoga lämnar Osby för Tyringe

Sport • Publicerad 12 augusti 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Julius Senoga. Foto: Stefan Sandström
Julius Senoga. Foto: Stefan Sandström

Ugandiern Julius Senoga kom till Tyringe för ett och ett halvt år sedan. Han bodde på flyktingförläggningen i orten och efter ett tips testades han i Tyringe IF. Det blev omedelbar succé. Senoga gjorde 34 mål, sprang hem skytteligan 2014 och värvades till IFK Osby inför årets säsong.I Osby har Senoga fått gott om speltid, särskilt med tanke på att han kom från spel i division sju.

Varför lämnar han Osby?– När Julius kom till Sverige hamnade han i Tyringe och fick gott om vänner här. Kenny Johansson, som var huvudtränare för herrlaget i fjol, tog väl hand om honom. Julius har inte kommit in i det riktigt i Osby och nu vill han starta om hos oss, säger Mats Hansson.

Annons

I Tyringe kommer Senoga att få ett jobb.– Det är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Hemköp så att han kommer in i det sociala livet på ett bättre sätt. Vi vill gärna hjälpa honom för det är en väldigt trevlig och härlig kille.Med Julius Senoga i truppen siktar Tyringe IF uppåt.– Både Kenny Johansson och Andreas Sördin har gjort ett jättebra jobb med seniortruppen. Med detta tillskott är jag övertygad om att vi ska kunna ta oss upp i sexan redan i år. Han är ju bättre tränad nu än när han lämnade oss. Det kommer även att bli lättare att få in nytt folk med spets, tror Mats Hansson.Senogas återkomst bidrar med mer än bara mål.– Det blir ett lyft för hela föreningen. Vi försöker få bättre drag i fotbollen i Tyringe. Målsättningen är att stiga i seriesystemet sakta men säkert både på herr- och damsidan. Julius kommer också att hjälpa till med ungdomarna, och de älskar honom.

Kan fotbollen verkligen konkurrera med hockeyn i Tyringe?– Det handlar inte om att konkurrera med hockeyn. Tyringe har blivit ett fantastiskt idrottssamhälle, det visar inte minst Coerverträningarna vi har haft. I sommar hade vi 100 ungdomar som tränade här. I år samarbetade vi med Röke IF, Hörja IF och Vankiva IF som också skickade hit sina ungdomsspelare.– För att klubbar som IFK Hässleholm och Hässleholms IF ska klara sig på sikt är det viktigt att de mindre klubbarna har levande verksamheter.

Men är Senoga inte för bra för sjuan?– Det kan man naturligtvis tycka. Men för att kunna prestera måste man må bra och det sociala måste fungera.Med Julius Senoga tillbaka på Tyrs Hage får spelande tränaren Andreas Sördin en utmanare om skytteligatiteln. Sördin är bäste målskytt i TIF med 13 mål – kan Senoga komma ikapp och till och med spurta förbi sin nya tränare i höst?

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons