Annons

”Vi kommer ändå ta vårt ansvar”

Östra göinge Kommunalrådet kritiserar Migrationsverket.
Östra Göinge • Publicerad 14 augusti 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunalrådet Patric Åberg (M) stämmer in i förvaltningschefen Bengt Gustafssons kritik mot hur Migrationsverket har anvisat ensamkommande flyktingbarn utan anknytning till Östra Göinge. Problematiken var också grunden till att man skrev ett nytt avtal med myndigheten, berättar han.

– När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen var ju tanken att det skulle bli bättre med avtalet, säger Patric Åberg. När Migrationsverket ändå anvisar ensamkommande flyktingbarn till Östra Göinge, utöver de som man avtalat om, är det enligt Patric Åberg ett avtalsbrott. – Då följer ju inte Migrationsverket den lagstiftning som finns. Det här är helt fel, säger han.

Annons

Framöver kommer kommunen därför att sätta stopp för anvisningarna. – Har du ingen koppling till vår kommun kommer vi att säga nej. Vi kommer ändå att ta vårt ansvar, säger han och syftar på att kommunen ligger i topp i Skåne vad gäller mottagandet av nyanlända. Patric Åberg berättar också att han nu jobbar för att starta ett nytt boende i kommunen. Anledningen är att de barn som kommunen sedan tidigare accepterat men som hittills har fått tillfälligt bosätta sig i andra kommuner ändå ska få plats i Östra Göinge.

– De barn som redan har anvisats till vår kommun ska vi ha i vår kommun. När vi startar ska vi ha hem våra barn, säger han.

När blir det nya boendet verklighet?– Tanken är att det ska vara skyndsamt. Absolut inom ett år, säger Patric Åberg.

Adam Svensson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons