Annons

Deponiavfallet minskade kraftigt

Östra Göinge • Publicerad 27 augusti 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
soptunnor, sopor, sopkärl.
soptunnor, sopor, sopkärl.

I augusti i fjol började det kommunala renhållningsbolaget Ögrab testa ett nytt sopsorteringssystem. Deponiavfall ”petades” från sitt kärl och fick nöja sig med en hink och metallförpackningar fick deponiavfallets tidigare plats i kärlet som delas med tidningar.

Testet slog väl ut och sedan årsskiftet har nyordningen gällt alla hushåll i Östra Göinge och Osby. Och nu meddelar Ögrabs vd Peter Johansson och förändringen har fått positiva effekter på avfallsmängderna i de båda kommunerna.– Invånarna i Östra Göinge och Osby har tagit till sig förändringen på ett väldigt bra sätt, konstaterar Johansson.Behandlingskostnaderna för deponiavfall är höga och målet är att minimera deponiavfall.

Statistik gällande första halvåret 2015 visar att insamlad deponi har minskat med 39 procent, eller 90 ton, jämfört med samma period 2014.Metallförpackningar har ökat med över 107 procent, eller drygt 27 ton. Brännbart minskar, matavfall och övriga förpackningar ökar, vilket också är ett tecken på att sopsorteringen blir bättre och bättre i Ögrabs båda kommuner, menar Peter Johansson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons