Annons

”Det har blivit en del akutlösningar”

Osby Mottagning av ensamkommande flyktingbarn lyder under verksamhetsområde Barn och utbildning, där Roger Johansson är verksamhetsområdeschef. Han håller delvis med om kritiken.
Osby • Publicerad 27 augusti 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Boende ensamkommande flyktingbarn, Osby. På naturbruksgymnasiet.
Boende ensamkommande flyktingbarn, Osby. På naturbruksgymnasiet.

– Det har blivit en del akutlösningar, förklarar han. Men det går att sätta in mer personal nattetid.

Liksom många andra kommuner har Osby tagit emot fler ensamkommande än man varit beredd på. Några har man kunnat placera i familjehem, andra i HVB-hem på annan ort. Och resten på boende i egen regi. – Det har varit lite rörigt kring cheferna och schemat kan behöva korrigeras, medger han. Men det blir ju lite kaotiskt när flera anländer samtidigt.

Annons

Totalt är 48 unga placerade i Osby och så sent som i samband med skolavslutningen i våras anlände en stor andel av dem.Roger Johansson anser att de boenden som är i bruk nu är för små. För att få ekonomi i verksamheten måste de ha en viss storlek. – Vi hade länge fem ungdomar i ett boende och då hade vi inte råd med mer än en personal på natten. Men nu, när personalen kräver det, ökar vi bemanningen.

– Det har förvisso inträffat en del incidenter på boendena, men inte särskilt många. I de fall ungdomar har behov av extra stöd, köps det istället upp HVB-hemsplatser, förklarar Roger Johansson och påpekar samtidigt att IVO gör löpande inspektioner och att verksamheten har godkänts.

Han tror att flera av de brister som kritiseras kommer att få sin lösning framöver. Går allt i lås blir nämligen det gamla barnhemmet i Marklunda platsen för ett nytt och gemensamt boende. Då samlas också all personal på samma ställe, vilket underlättar rutiner och planering.

Anna-Carin Darlin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons