Annons

Feelgood på högsta nivå

Bibliotekstips Under augusti delar bibliotekarierna på Hässleholms bibliotek med sig av tips för sommarläsningen. I dag är det Tora Carseruds tur.
Publicerad 27 augusti 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Lisa Sundström/bildbyrån
Foto: Lisa Sundström/bildbyrån

Mhairi McFarlane är en skotsk författarinna helt i klass med Lisa Jewell som en kollega tipsade om i sin spalt. You had me at hello handlar om Rachel trettio plus kvinna som lämnat sin pojkvän sedan evigheter och plötsligt stöter ihop med Ben, sin gamla bästa vän sedan universitetet. Ben är den perfekta mannen, snygg, trevlig. Men då hade ju Rachel pojkvän och Ben skulle aldrig falla för en sådan som hon, han är mer inne på fotomodellsklass, just därför blir de bästa vänner. När de stöter ihop igen har de inte haft kontakt på tio år. Frågan är varför de inte haft det. Vad var det som hände? Och ok man fattar ju hur det kommer att sluta, men hur och varför är inte klart förrän alldeles i slutet och det gör att detta är en bok man sträckläser.Snart kommer Mhairi McFarlanes senaste roman, Det är inte jag, det är du, ut på svenska.

Rosengädda nästa, Larma, släcka, rädda i Rosengädda och Vårjakt i Rosengädda är en serie på än så länge tre böcker av Emma Hamberg. Det är feelgood- romaner på högsta nivå. Det finns energi och ett driv i berättelsen som få böcker har. Trots karaktärernas olika umbärande är det genomgående en positiv känsla i boken, som en injektion av livsglädje. Böckerna befolkas av en mängd karaktärer men det är framför allt Tessan, en kvinna i trettioårsåldern som böckerna kretsar kring. I Rosengädda nästa får hon nog av att stå i ett gatukök och laga korv och potatismos dagarna i ända. Hon får också nog av att ständigt anpassa sig och inte leva det liv hon egentligen vill leva. Hon ger sig iväg och stöter på människor som på ett eller annat vis hjälper henne framåt och får henne att finna det liv hon vill ha. I detta fall i ett gammalt stationshus i Rosengädda där hon startar den restaurang hon länge drömt om.

Fördelarna med en kollaps av Jonathan Tropper handlar om en man vid namn Silver, en avdankad rockmusiker som lever på royalties från den enda hitlåt han haft. Hans liv har gått fullständigt i stå efter hans skilsmässa och han framlever sitt liv på ett deprimerande ungkarlshotell. Han har på ett omedvetet vis förlorat kontakten med allt som varit viktigt i hans liv och då särskilt sin artonåriga dotter. När han drabbas av en stroke och får en dödsdom ser han det som en förlösning, äntligen vaknar han upp ur sin dvala och försöker styra upp sitt liv. Hans omgivning ställer sig inte helt positiva till förändringen då en av Silvers strokerelaterade egenheter är att han inte kan hålla tyst om något …

Tora Carserud
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons