Annons

”Vi vill inte arbeta ensamma nattetid”

Osby • Publicerad 27 augusti 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Chefsbyten, sjukskrivningar, ensamarbete och oro. Det är, enligt en uppgiftslämnare, ingredienser i arbetsmiljön på boendena för ensamkommande flyktingbarn i Osby.

Osby har för tillfället två boenden (men som organisatoriskt ses som en enhet) som drivs i egen regi. Det ena i Villa Eken på Skeingevägen, det andra i ett elevhem på Naturbruksgymnasiet.

Annons

Här omhändertas sju respektive åtta ungdomar från olika länder. Utöver sex heltidsanställda finns ett antal vikarier med varierande tjänstgöringsgrad. – Men det är inte tillräckligt för att ge ungdomarna det mottagande de borde ha, säger en företrädare för personalen. Utöver städning och matlagning går tiden åt till exempelvis till möten av olika slag.

Med begränsad personalstyrka kan helgerna vara speciellt tuffa, låter personalföreträdaren också förstå.– Det finns inte utrymme för att ta med ungdomarna på aktiviteter. Särskilt inte om några föredrar att stanna hemma, då måste personalen dela upp sig.

Över huvud taget uppges arbetsmiljön vara besvärlig. Den senaste chefen stannade inte många månader, det brister i rutiner och organisation och framförallt upplevs schemat tufft.– Vi arbetar ibland tre nätter i rad, fredag, lördag och söndag natt. Även om det är tänkt att vi ska kunna sova under sex av dessa timmar, sker inte det i praktiken. Alltid är det någon av ungdomarna som vill prata, vill ha något att äta eller exempelvis ha något smärtstillande.

Samma sagesman anser att det värsta är att personal ibland tvingas arbeta ensamma nattetid, att det alltså bara finns en personal tillgänglig på respektive boende. Särskilt om det uppstår konflikter mellan ungdomarna eller mellan ungdomarna och personal.

Men efter upprepade krav har det nu, åtminstone delvis, införts dubbelbemanning nattetid.– Men sammantaget har arbetssituatiohnen lett till oro och sjukskrivningar, uppges det.

Anna-Carin Darlin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons