Annons

Nu är en fjärdedel av maten ekologisk

ÖSTRA GÖINGE Kommunen har uppnått ett av målen
Östra Göinge • Publicerad 31 augusti 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Mer och mer ekologisk mat serveras till barn och äldre i Östra Göinge. ARKIVBILD
Mer och mer ekologisk mat serveras till barn och äldre i Östra Göinge. ARKIVBILD

– Jag är väldigt glad att vi nu kan bocka av det målet och ser fram emot det fortsatta arbetet, säger Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.Exempelvis är all mjölk som serveras i kommunens kök ekologisk.

I måltidspolicyn lyfts fram ett kommunen ska sträva efter att välja klimatsmarta, säsongsanpassade och etiskt producerade livsmedel. Valet av råvaror ska präglas av en god djurhållning och ett bevarande av den biologiska mångfalden. Dessutom är målet att långsiktigt öka andelen lokalt producerade livsmedel från mindre och medelstora företag.Kostchefen Lise-Lotte Lundin tror inte att den ökade andelen ekologisk mat spelar någon roll när det gäller smaken:– Maten smakar gott oavsett, däremot gör det ju gott i själen att veta att det man äter är bra för både natur, djur och människor. Att öka andelen ekologiskt utan att öka kostnaderna medför att man får ändra i recept och matsedel och till exempel öka andelen vegetabilier i måltiderna. Och att äta mer grönsaker och frukt och mindre kött är vad de flesta av oss behöver göra i dag för att leva hälsosamt. Win-win alltså. Det som är bra för naturen är även bra för oss.

Norra Skåne har tidigare berättat om kommunens arbete med att öka andelen svenskt kött i Östra Göinges kommunala kök – ett arbete som har lett till att 80 procent av köttet är svenskt. Och under första halvåret 2015 var 25 procent av maten ekologisk.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons