Annons

Okun­skap och my­ter ska­dar

Krönika En stor del av svens­ka fol­ket le­ver i vill­fa­rel­se kring hur myc­ket skatt vi be­ta­lar.
Opinion • Publicerad 31 augusti 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Väns­ter­fol­ket är över­ty­gat om att Sverige gick sön­der un­der Al­li­an­sens åtta år vi mak­ten.Hö­ger­fol­ket är över­ty­gat om att ett krav för att få job­ba inom public ser­vice är att man rös­tar väns­ter.Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na är över­ty­ga­de om att det på­går en mass­in­vand­ring till Sverige och att alla in­vand­ra­re kan kli­va rakt in och få hela sin till­va­ro be­tald av sam­häl­let, på pen­sio­nä­rer­nas be­kost­nad.Väns­ter­fol­ket är över­ty­gat om att fö­re­ta­gen i väl­fär­den ploc­kat ut vins­ter långt över vad som sker i verk­lig­he­ten.

Hö­ger­fol­ket är över­ty­gat om att det mes­ta av fack­ligt ar­be­te går ut på att för­stö­ra för fö­re­ta­gen att tjä­na peng­ar.Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na är över­ty­ga­de om att allt som skrivs i tra­di­tio­nel­la me­di­er är lögn och mörk­lägg­ning där­för be­hö­ver de inte ange nå­gon käl­la för sina åsik­ter ef­ter­som de inte finns åter­giv­na nån­stans, det bara är så.Typ.Vi le­ver väl alla med våra över­ty­gel­ser i oli­ka ut­sträck­ning, de ovan nämn­da är hår­drag­na och lite ex­tra­or­di­nä­ra. En stor del av svens­ka fol­ket le­ver dock i vill­fa­rel­se kring hur myc­ket skatt vi be­ta­lar. Ny­li­gen pre­sen­te­ra­de Svenskt Näringsliv rap­por­ten: ”Un­der­skat­ta­de skat­ter – En un­der­sök­ning av vad svens­ka fol­ket tror om skat­ter­nas om­fatt­ning”.

Annons

Rap­por­ten vi­sar att all­män­he­ten tror att vi i ge­nom­snitt be­ta­lar 35 pro­cent i skatt, in­räk­nat alla oli­ka slags skat­ter. I verk­lig­he­ten lig­ger sum­man på drygt 50 pro­cent. Själv­klart på­ver­kar en ut­bredd okun­skap om skat­ter och dess stor­lek hur vi ser på oli­ka re­for­mer och po­li­tis­ka för­slag rö­ran­de skat­ter. De fles­ta lön­ta­ga­re ser inte på sin lön som mer än det som lan­dar på kon­tot en gång i må­na­den. Det är det man ”får ut” som är ens lön, det öv­ri­ga ”är skatt”.

Men din lön är det du får före skatt. Ut­ö­ver det­ta be­ta­lar din ar­bets­gi­va­re in yt­ter­li­ga­re cir­ka 30 pro­cent i oli­ka skat­ter, så kal­la­de so­cia­la av­gif­ter. Myc­ket skatt blir det.Skat­te­tryc­ket har dock mins­kat från cir­ka 60 till 52 pro­cent se­dan 2003.Men i all­män­het tror allt­så de fles­ta att vi be­ta­lar cir­ka 35 pro­cent i skatt to­talt. Näs­tan alla av de sva­ran­de un­der­skat­tar ni­vån på hus­hål­lens fak­tis­ka skat­ter, och an­de­len har ökat se­dan 2003. För­klar­ing­en an­ses bland an­nat vara att vi i dag inte be­hö­ver grot­ta ner oss i vår eko­no­mi, inte ens vid den år­li­ga de­kla­ra­tio­nen. Allt är ifyllt av Skat­te­ver­ket och även om man kan gå ige­nom de­ras siff­ror för att hit­ta möj­lig­he­ter att dra av lite på skat­ten så nö­jer sig många med att lita till myn­dig­he­ten och skic­ka ett sms så är det klart.

Tror man att ens to­ta­la skat­te­kost­nad är 35 pro­cent så är man san­no­likt mer väl­vil­ligt in­ställd till höj­da skat­ter än om man vet att kost­na­den lig­ger på 52 pro­cent.Tror man att de pri­va­ta fö­re­ta­gen inom svensk väl­färd ploc­kar ut 25 pro­cent i vinst är man san­no­likt mer be­nä­gen att pro­pa­ge­ra för vinst­för­bud i des­sa fö­re­tag än om man vet att sum­man är 6,8 pro­cent.Och tror man att fac­ket vill ar­bets­gi­var­na ont är man mer be­nä­gen att för­säm­ra fack­ligt ar­be­te än om man ser hur myc­ket ar­bets­gi­va­ren spa­rar på att ha en fun­ge­ran­de fack­lig mot­part att job­ba med.

Eva Bofride
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons