Annons

Po­li­tiskt ful­spel av M

Le­da­re Pär Palm­grens (M) in­vit till Lena Wallentheim (S) om sam­ar­be­te ver­ka­de inte se­ri­öst, när det gjor­des i me­dia – inte i di­rekt kon­takt.
Opinion • Publicerad 31 augusti 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Har inga kommentarer. Lena Wallentheim (S). 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/Arkiv
Har inga kommentarer. Lena Wallentheim (S). FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/Arkiv

Vill man sam­ar­be­ta gäl­ler det att ska­pa för­ut­sätt­ning­ar för för­tro­en­de. På riks­ni­vå har Ste­fan Löfven fått er­fa­ra att det var ett miss­tag att inte bätt­re för­be­re­da sam­re­ge­ran­det med MP före va­let.I Häss­le­holm för­hand­la­de par­ti­er­na ef­ter va­let om hur den rö­ri­ga par­la­men­ta­ris­ka si­tu­a­tio­nen skul­le han­te­ras. M, FP och KD var då inte in­tres­se­ra­de av att sam­ar­be­ta med S. Men i för­ra vec­kan kom plöts­ligt en sam­ar­bets­in­vit från M till S om att bry­ta upp de nu­va­ran­de kon­stel­la­tio­ner­na och istäl­let in­le­da ett or­ga­ni­se­rat sam­ar­be­te mel­lan Socialdemokraterna och ”rest­al­li­an­sen” utan C. Sät­tet att bju­da in, ge­nom en press­kon­fe­rens istäl­let för di­rekt­kon­takt med S-led­ning­en i kommunen, vi­sar att inte ens Pär Palm­gren själv trod­de på att in­vi­ten skul­le ge re­sul­tat. I så fall skul­le han (el­ler nå­gon an­nan från M) son­de­rat med Lena Wallentheim in­nan en of­fent­lig in­bju­dan kun­gjor­des.Upp­läg­get vi­sar ock­så att hu­vud­må­let för ut­spe­let var Cen­ter­par­ti­et. Ge­nom att mar­ke­ra att C inte är väl­kom­met i det tänk­ta sam­ar­be­tet, trots att hela Al­li­an­sen sam­ar­be­ta­de nära un­der för­ra pe­rio­den, kan ut­spe­let tol­kas en­bart som ett sätt att för­sö­ka miss­kre­di­te­ra Cen­ter­par­ti­et.Sva­ret från Lena Wallentheim var gi­vet, om hon skul­le ha kvar nå­got för­tro­en­de in­för fram­ti­da sam­ar­be­te – hand­sla­get ef­ter va­let gäl­ler. De fyra röd­grö­na par­ti­er­na har ock­så en för­hål­lan­de­vis gynn­sam sits, trots att ett man­dat fat­tas för ma­jo­ri­tet i full­mäk­ti­ge. I alla nämn­der­na har de fyra dock ma­jo­ri­tet, och de fles­ta kom­mu­na­la be­slut tas nor­malt i bred enig­het.I tors­dags, nå­gon dag ef­ter Palm­grens ut­spel, träf­fa­des alla de be­rör­da par­ti­er­na för att för­sö­ka enas om hur bud­ge­ten för näs­ta år ska han­te­ras. De sak­li­ga skill­na­der­na är inte stör­re än att det bor­de gå att kom­pro­mis­sa ihop sig. Eller vill Pär Palm­gren verk­li­gen fäl­la ”näs­tan-ma­jo­ri­te­ten” till­sam­mans med SD och FV? Var det en ur­säkt för det in­vi­ten egent­li­gen syf­ta­de till?

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons