Annons

Roy Andersson tror på Oscarsgalan

Film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är svenskt Oscarsbidrag i år och regissören Roy Andersson skulle inte tacka nej om det blir tal om Oscarsgala.- Det är klart att det skulle vara häftigt, säger han.
Publicerad 1 september 2015 • Uppdaterad 13 december 2021

På tisdagen stod det klart att Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron blir årets svenska Oscarsbidrag. – Jag tror den tar sig ända fram till den slutliga nomineringen, säger en lycklig Roy Andersson på telefon från presskonferensen på Svenska Filminstitutet där tillkännagivandet gjordes.

Tre tidigare filmer av Roy Andersson – En kärlekshistoria 1971, Sånger från andra våningen 2001 och Du levande 2008 – har varit svenska Oscarsbidrag men ingen av dem klarade gallringen till de fem filmer som slutnomineras för en Oscar i kategorin Bästa utländska film. – Det är många tecken som talar för att det kan gå vägen där här gången, säger Roy Andersson. Inte minst den enorma internationella uppmärksamheten som filmen fått till exempel i USA – att få beröm där är fantastiskt.

Annons

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig 2014 och belönades då som första svenska film någonsin med ett Guldlejon. I november 2014 var det svensk premiär och efter det har den alltså vandrat vidare ut i världen. Roy Andersson berättar att segertåget började i England där tidningar som The Guardian och Telegraph ”vräkte ur sig beröm”. – I USA började det med visning i 37 städer och den går fortfarande, fortsätter han. Dessutom visar de retrospektiv med mina tidigare filmer – det är som en nyupptäckt av mitt filmskapande där. De ser att duvan är en del i en trilogi och blir nyfikna på resten.

Den 14 januari 2016 står det klart vilka fem utländska filmer som slutligen nomineras till en Oscar och Roy Andersson går gärna på Oscarsgalan 28 februari.– Det skulle kännas häftigt. Det är ju sådant man minns sedan sin barndom, man har sett det på bio och på tv. Nu är jag i alla fall ett steg närmre.

På tisdagen blev det också klart att En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är uttagen till European Film Awards publikpris, ett av de tyngsta filmpriserna i världen. Där tävlar den bland annat mot Turist av Ruben Östlund. Samtidigt har Roy Andersson också påbörjat arbetet med en ny film och berättar att att han ska provfilma nästa dag.– Visst blir det lite sparlåga för den nya filmen när det blir sådan här uppståndelse men ett och annat test hinner man med, säger han. Den nya filmen har arbetstiteln Om det oändliga och Roy Andersson tror att den ska gå lite snabbare än hans tidigare filmer att färdigställa.– Nu behöver jag kanske inte göra reklamfilm för att finansiera den så jag räknar med tre år.

Vad handlar den om?– Den handlar om det här att vara människa och om tillvarons storslagenhet och futtighet, om det vackra och det fula.

Fakta:

Svenska Oscarsbidrag

Det är den svenska Oscarskommittén som utser Sveriges Oscarsbidrag. Därefter är det sedan Oscarsjuryn som beslutar om vilka filmer som hamnar på en så kallad shortlist och därefter vilka som nomineras till en Oscar.

Den första svenska film som nominerades till en Oscar i kategorin Bästa utländska film var Ratataa i regi av Hasse Ekman 1957. Av de svenska filmer som nominerats genom åren är det bara totalt 11 stycken som gått vidare hela vägen och blivit officiellt bidrag till Bästa utländska film.

Vid tre tillfällen har en svensk film vunnit en Oscar och samtliga var regisserade av Ingmar Bergman – Jungfrukällan 1961, Såsom i en spegel 1962 och Fanny och Alexander 1984.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons