Annons

En uppskattad hundraårspresent

GLIMÅKRA Bonad kom ”hem” till vävstolsmuseets byggnad
Östra Göinge • Publicerad 4 september 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Lillemor Johansson visar upp bonaden som skänktes till vävstolsmuseet av Mats Bosrup och hans syster Britt. FOTO: PETER PAULSSON
Lillemor Johansson visar upp bonaden som skänktes till vävstolsmuseet av Mats Bosrup och hans syster Britt. FOTO: PETER PAULSSON

När den anrika byggnaden i Glimåkra firade 100 år var såväl släkten Bosrup som Martin Svenssons ättlingar på plats. Martin Svensson byggde huset 1915 och senare bodde släkten Bosrup i byggnaden. Elof Nilsson i Bosarp – vars ättlingar tog namnet Bosrup – hade kontor i byggnaden, dit man gick för att hämta kristidskuponger.– På väggen i hans kontor hängde en speciell bonad, berättar Lillemor.Och den bonaden är nu ”hemma” i vävstolsmuseet igen. Mats Bosrup och hans syster Britt skänkte nämligen bonaden – 150x180 stor – till museet under 100-årsfirandet.Lillemor Johansson närmast bubblar av tacksamhet och lycka när hon berättar om presenten. – Jag fick ståpäls när de lämnade över den, det var riktigt roligt.

Bonaden vävdes av Karna Månsdotter i Boalt, som guidades av en av de berömda Ekenmarksböckerna (som hon troligtvis lånat från sin kusin Bengta) när hon 24 år ung tillverkade detta kungliga mästerverk.Lillemor berättar historien bakom bonaden – en historia som visar att damastvävning har rika anor i bygden, anor som bidrog till att Lillemor själv utvecklade ett så stort intresse för damast och blev en av de främsta experterna på området.

Och Lillemors intresse har inte svalnat med åren. – På söndag drar vi igång en kurs i damast. Det är nog den 50:e kursen jag håller i. De senaste fem åren har jag sagt att ”det här är min sista kurs”, men det har alltid blivit en till, så jag har slutat säga det, ler Lillemor.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons