Annons

FV vill stoppa köpet av gamla hotellet

VITTSJÖ Inte heller Folkets väl vill köpa Maiagården och göra om det till boende för ensamkommande flyktingbarn.
Hässleholm • Publicerad 4 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

– Kommunen har redan i dag problem med att fullfölja sina lagstadgade uppgifter och åtaganden för de människor vi redan gett uppehållstillstånd och asyl, skriver partiets Björn Widmark till kommunstyrelsens mötesprotokoll.

Partiet är inte ensamt om att vara kritisk till att kommunen ska köpa det gamla hotellet i Vittsjö för nio miljoner kronor och göra det till hem för ensamkommande flyktingbarn med 14 platser.I kommunstyrelsens arbetsutskott som hanterande frågan i onsdags, protesterade både Moderaterna och Sverigedemokraterna.Pär Palmgren (M) hänvisar till att priset är alldeles för högt och vill i stället att kommunen ska leta efter billigare lokaler, alternativt försöka hyra Maiagården.Nu sällar sig alltså även FV till kritikerna.Björn Widmark påpekar att partiet hittills ställt sig bakom kommunens beslut som rör flyktingfrågan. – Senast i måndags deltog vi i fullmäktiges beslut om att renovera Qvarngården för mottagning av ensamkommande, dock framförde vi att kommunens smärtgräns nu är nådd.

Annons

Därför säger partiet nej till köpet som ska beslutas av kommunfullmäktige.Moderaten Pär Palmgren yrkade på avslag och menar att priset för Mariagården är alldeles för högt. Taxeringsvärdet är på 1,3 miljoner.

Palmgren vill att tekniska nämnden letar vidare efter andra lokaler eller tar upp ett resonemang om att hyra Maiagården istället.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) menar att köpet är en bra affär.Hon säger att det blir betydligt billigare för kommunen att bedriva eget HVB-hem än om man skulle köpa dessa platser.

– Kommunen minskar sina kostnader för dessa 14 platser med 672 000 kronor per månad, vilket innebär att vi på 14 månader sparat samma summa som vi nu köper Maiagården för, sade hon i Norra Skåne tidigare i veckan.Köpet ska nu vidare till kommunfullmäktige där diskussionerna lär fortsätta.

bild 1/2
Vittsjös gamla hotell, Maiagården, har 16 rum. Kommunen vill helst placera de ensamkommande i var sitt.
...liksom Björn Widmark, Folkets Väl, som skickat ett 25 A4-sidor långt brev till förvalltningsrätten.
8Foto: Norra skåne/Arkiv
Vittsjös gamla hotell, Maiagården, har 16 rum. Kommunen vill helst placera de ensamkommande i var sitt.
...liksom Björn Widmark, Folkets Väl, som skickat ett 25 A4-sidor långt brev till förvalltningsrätten.
8Foto: Norra skåne/Arkiv
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons