Annons

Lite skräp om dagen är bra för lagen

Opinion För fyra år sedan blev det tillåtet för polisen att bötfälla för nedskräpning. Det var en rimlig lagändring på många vis. Hotet
Opinion • Publicerad 4 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

För fyra år sedan blev det tillåtet för polisen att bötfälla för nedskräpning. Det var en rimlig lagändring på många vis. Hotet om ekonomiska konsekvenser bör få fler att ta kliven till närmsta papperskorg. Men hot om böter är bara verkningsfullt om det omsätts i handling. I somras rapporterade Håll Sverige Rent om hur enbart 1064 böter skrivits ut totalt. Man behöver inte vara statistiker för att räkna ut att sannolikheten att få en saftig nota av att lämna kvar picknickresterna på stranden är extremt låg.Polisen ska inte behöva lägga resurser på att jaga ”skräpförbrytare”. Håll Sverige Rent har föreslagit att kommunerna borde bli ansvariga för bötfällandet. Ett förslag den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrik Christensson driver tillsammans med Helsingborgs kommunalråd Jonny Cato Hansson. Det bör bli frivilligt för kommunerna att genomföra utifrån egna resursprioriteringar. Men det är den kommunala marken som blir skräpig. Det är de kommunanställda städarna som plockar upp och då är det inte mer än rätt att det är kommunerna som bestämmer huruvida böter ska utfärdas och får intäkterna från det. Inte bara vår närmiljö påverkas av nedskräpning. Varje timme flyter fem badkar med skräp i land längs med Bohusläns kust. En plockstudie gjord på uppdrag av Nordiska Ministerrådet visar att det mesta kommer från enskilda konsumenter. Lathet förstör mycket av våra gemensamma resurser.

Johanna Lundgren Gestlöf
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons