Stina Lindén, anhörigstrateg i Hässleholms kommun, märker på olika sätt att intresset för verksamheten ökar. – Det rör på sig och det är roligt. Men vi måste även få ut informationen till allmänheten, säger hon.foto: Torbjörn Wester
Stina Lindén, anhörigstrateg i Hässleholms kommun, märker på olika sätt att intresset för verksamheten ökar. – Det rör på sig och det är roligt. Men vi måste även få ut informationen till allmänheten, säger hon.foto: Torbjörn Wester

En hel vecka ägnas åt anhöriga

Hässleholm Sjätte oktober infaller Internationella anhörigdagen, men i Hässleholm nöjer man sig inte med en dag, utan här arrangeras ett Anhörigforum som spänner över en hel vecka.

Att sätta ihop denna vecka är en av Stina Lindéns uppgifter. Stina har i drygt ett år arbetar som kommunens anhörigstrateg.
2015 är dessutom Anhörigåret och Hässleholms kommun vill med Anhörigforum sätta ljuset på anhörigfrågorna.
Stina Lindén har under ett år kartlagt anhörigverksamheten i Hässleholm. Detta för att på olika sätt få en samlad bild av hur anhörigstödet fungerar i Hässleholm.
Ett steg på vägen är att tidningen Anhöringen åter kommer ut, ett nytt nummer har nu skickats till alla hushåll i kommunen.
I tidningen beskrivs en del av det stöd som finns i kommunens egen regi, men ger även en inblick hur man tänker kring anhörigstöd i andra sammanhang.

I kommunen har en styrgrupp satts samman för att hålla samman arbetet. Ett arbete som sker över förvaltningsgränserna.
– Vi behöver få ut det som fungerar, säger Stina Lindén. Ofta hamnar fokus på det som inte fungerar.
Anhörigstödet är reglerat i lagar, men många vet inte vad de har rätt till.
Ofta tänker man på en medelålders kvinna som vårdar åldriga föräldrar, när man säger anhörig. Men en anhörig kan vara så mycket mer.
En anhörig kan vara en person i familjen, en partner eller släkting, men också grannar, vänner, idrottstränare eller lärare. Man behöver inte dela bostad med den man stödjer som anhörig.
Det veckolånga arrangemanget Anhörigforum bjuder på många olika inslag, det blir seminarium, föreläsningar, café, filmvisning, med mera.
För den som vill veta mer om vad som kan göras och vem som ska utföra det, när man själv inte längre kan, är föreläsningen med Ulrika Lysholm lördagen den 3 oktober ett tips.
För politikerna, alltså de som beslutar om hur anhörigstödet ska fungerar, arrangeras en workshop måndagen den 5 oktober. Landstinget i Uppsala delar med sig av ett projekt som går ut på att ta fram rutiner och metoder för stödja anhöriga barn och vuxna.
– Här hoppas jag att politikerna ställer upp och deltar, säger Stina Lindén.

Sista dagen ägnas åt barn som anhöriga. Programmet riktar sig först och främst till politiker och personal som i sitt yrke dagligen möter barn och unga. Kvällen avslutas med en föreläsning av Jessica Arvik från organisationen Maskrosbarn.
– Barn är ofta inte medvetna om att de är anhöriga, därför är det viktigt att nå fram till dem, säger Stina.

Dagens fråga

Har du drabbats av den senaste tidens tågkaos?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×