Annons

Kräver krisgrupp till omsorgens ekonomi

HÄSSLEHOLM Om inte pengar skjuts till är risken överhängande att kommuninvånarna i framtiden inte kan erbjudas den omsorg de enligt lag har rätt till. Nu vill omsorgsnämnden att det tillsätts en krisgrupp med bred politisk förankring.
Hässleholm • Publicerad 28 september 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Omsorgsnämnden i Hässleholm befinner sig i ett ”mycket, mycket svårt läge” påpekar Thomas Rasmusson (S). Sker inga större tillskott riskerar äldre att stå utan den hjälp de har rätt till. Foto: TT BILD
Omsorgsnämnden i Hässleholm befinner sig i ett ”mycket, mycket svårt läge” påpekar Thomas Rasmusson (S). Sker inga större tillskott riskerar äldre att stå utan den hjälp de har rätt till. Foto: TT BILD

– De behov vi har snyter man inte ur näsan hur enkelt som helst. Det handlar om 130 miljoner i tillskott som behövs de närmaste tio åren, konstaterar omsorgsnämndens ordförande Thomas Rasmusson (S).

Den ekonomiska krisen bör inte komma som en överraskning för någon:– Vi har redovisat ekonomiska månadsuppföljningar sedan mars där det framgår att vi inte kommer att kunna hålla fullmäktiges budget. Och till nästa år kommer omsorgsnämnden att behöva 65 miljoner kronor, säger omsorgschefen Annika Andersson, som anser att förvaltningen redan sparat in på allt som går.I våras beslutades till exempel att avveckla Träffpunkten för de gamla på Ehrenborg. Taxan för trygghetslarm har höjts och man har planerat för ett nytt korttidsboende på sjukhuset, vilket skulle spara pengar då kommunen skulle kunna bedriva verksamhet i egen regi billigare än de platser somnu köps in. Bland övriga åtgärder kan nämnas att möjligheten att leverera kyld mat till de äldre ska utredas.

Annons

Enligt prognosen kommer omsorgsnämnden i år att gå back med 33,4 miljoner kronor. Omsorgsförvaltningen har räknat ut att det motsvarar en minskning med 247 platser – eller 324 årsarbetare.Samtidigt påminner förvaltningen om att det inte är möjligt att avslå en ansökan med hänvisning till ekonomin.– Jag tror fortfarande att man i fullmäktige inte riktigt förstår vilka enorma behov vi står inför. Och jag har nästan panik i rösten när jag säger det, konstaterar Thomas Rasmusson.

Han och Annika Andersson föreslår nu att det tillsätts en särskild grupp – en slags ”framtidskommission” med syftet att alla styrande ska få in ett ”kris-medvetande”.– I gruppen ska det finnas representanter från alla politiska partier. Kommunchefen skulle leda den och förvaltningschefer från de tunga förvaltningarna skola, omsorg och social ingå., liksom kommunalråden, menar Rasmusson.Själv ser han tre vägar ur krisen:– En kommunal skattehöjning. Ökade statsbidrag. Och så en omprioritering inom den kommunala budgeten.

Just nu diskuteras nästa års budget febrilt i partierna. Thomas Rasmusson:– Den signal jag fick av ekonomichefen i förra veckan var att det är ett oerhört, oerhört kärvt läge. Jag skulle säga att det nästan råder budgetkris.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons