Annons

Åtalade bröder frikända från det mesta

Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Storebror som bor i Kristianstad och lillebror som är bosatt i Göingebygden stod inför rätta, misstänkta för grov stöld och grovt häleri. 34-åringen dessutom för misshandel.

Det handlade om en traktor värd 800 000 kronor samt en ringvält och en tallriksharv. 32-åringen var även åtalad misstänkt för att ha stulit en dumpersläpvagn värd 75 000 kronor på ett företag i Hässleholm våren 2014.

Annons

Ungefär samtidigt försvann traktorn, ringvälten och tallriksharven från en bondgård i Hörröds by vid Farstorp. 34-åringen åtalades också, misstänkt för misshandeln av gårdsägaren/maskinägaren.

Rättegången i Hässleholms tingshus hölls långt efter det att traktorn och den andra maskinutrustningen försvunnit och senare återfunnits i terrängen.

Nu blev det 70 dagsböter för häleri samt villkorlig dom för den yngre brodern. Det handlade om dumpersläpet, värt runt 60 000 kronor.

Den äldre brodern blev helt frikänd från alla anklagelser; även från misshandeln av ägaren till gården i Hörröd.

Tillsammans med sin lillebror blev han nu helt fri från åtalet om grov stöld och om grovt häleri, kring den nya traktorn och de andra maskinerna.

Bröderna nekade till alla anklagelser.

Stöldgodset årerfanns på olika ställen, en bra bit från Hörröd.

Tingsrätten i Hässleholm ogillade maskinägarens yrkande på skadestånd från 34-åringen. Även försäkringsbolagets yrkande på skadestånd från honom ogillades.

Sak samma för ägaren och försäkringsbolaget, när det gäller 32-åringen.

Däremot ska den yngre betala närmare 18 000 kronor i skadeståbd till ett annat försäkringsbolag, gällande häleriet av dumpersläpet.

Tingsrätten konstaterar i sin dom, att det saknas teknisk bevisning i målet. Rättens ledamöter var eniga.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons