Annons

Storm: Gör paviljongen till byggnadsminne

HÄSSLEHOLM Vill att paviljongen får skydd av länsstyrelsen.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Musikpaviljongen ska återfå sin forna prakt på dess forna plats. Dessutom ska den bli betydligt högre - uppemot 30 meter. 					       Foto: Arkivbild
Musikpaviljongen ska återfå sin forna prakt på dess forna plats. Dessutom ska den bli betydligt högre - uppemot 30 meter. Foto: Arkivbild

Det är kulturmiljölagen som ger länsstyrelsen rätt att förklara ett byggnadsverk som byggnadsminne.Tanken med lagen är att dessa byggnader ska bevaras som historiska dokument över en gången tid.Vem som helst kan vända sig till länsstyrelsen med förslag och begäran.

– Det är ett försök att stoppa planerna. Paviljongen och Officersparken bildar en enhet, förklarar Evert Storm som engagerat sig hårt mot planerna på att flytta paviljongen (i enlighet med den sedan länge antagna detaljplanen över området) och bygga ett femvåningshus i parken. Bygglov är sökt för projektet men har ännu inte behandlats av byggnadsnämnden.– Skulle det beviljas bygglov kommer jag att överklaga, säger Evert Storm.Samtidigt vill han alltså rädda byggnaden och miljön genom att få den förklarad som byggnadsminne.Hur det blir med den saken beslutar länsstyrelsen, som på sin hemsida påpekar att reglerna är stränga.För att en byggnad ska komma i fråga säger reglerna, att det ska vara:

”En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.” Bestämmelserna om byggnadsminnen får också tillämpas på parker, trädgårdar eller andra anläggningar.Evert Storm och Leif Henningsson har båda engagerat sig genom att arrangera konserter i den 100-åriga paviljongen på det gamla regementsområdet. En omfattande protestlista med namn har också samlats in och lämnats in till politikerna.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons