Annons

Kappsäck full med läslust till utlåning

BROBY Temaväskor ska locka barn till litteraturen
Östra Göinge • Publicerad 8 oktober 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Pernilla Ragnarsson, bibliotekarie i Broby.
Pernilla Ragnarsson, bibliotekarie i Broby.

Pernilla Ragnarsson, barn- och ungdomsbibliotekarie i Broby, ligger bakom initiativet att satsa på temaväskor. Det är ett projekt som riktar sig till förskolor och skolor – främst lågstadiet – i kommunen och målet är att öka läslusten hos barnen.Med pengar från Kulturrådet har hon gått från idé till verklighet och nu finns tolv temaväskor att låna på biblioteket. Eller, rättare sagt, just nu finns bara fem väskor, eftersom sju redan har lånats ut.Liknande projekt finns i andra kommuner och Pernilla tog idén till Östra Göinge och förankrade den hos rektorer, pedagoger och logopeder.

– Mitt uppdrag inkluderar ju att hitta samarbetsprojekt med bland annat kommunens skolor, säger hon.Pengarna från Kulturrådet gjorde det möjligt att sjösätta projektet, som lanserades på förskolornas språkmässa i Knislinge.– Det var stort intresse, konstaterar Pernilla.– Tanken är att kunna serva pedagogerna med material kring bilderboksfigurer, så att de kan arbeta mer tematiskt med dessa, berättar Pernilla och öppnar två av väskorna.

Annons

Förutom bilderböcker innehåller de figurer – gosedjur, dockor, platsfigurer – ljudböcker, musikmaterial, spel, pussel och annat som hänger ihop med karaktärerna i böckerna.– Det skapar ett mervärde kring litteraturen, säger Pernilla.Det finns även ett informationsblad med tips på appar och hemsidor som kan användas i arbetet.– Vi vill erbjuda olika vägar in i litteraturen, så att läslusten ökar. I Ajja och Bajja-väskan finns till exempel en liten teater som ger barnen möjlighet att skapa nya berättelser, säger Pernilla.

Väskorna lånas ut till förkolor eller lågstadieklasser i hela kommunen och lånetiden är åtta veckor. Karaktärerna som fått var sin temaväska är:o Ajja & Bajja.o Alfons Åberg.o Babblarna.o Barbapapa.o Bu och B.o Dino ABC.o Dinolandet.o Mamma Mu.o Molly Mus.o Pettson och Findus.o Pino.o Pippi Långstrump.En blandning av klassiker och nyare verk, som synes. – Många är ju bekanta för barnen. Men det finns även en del nytt, som är väl värt att presentera för barnen. – Dinolandet, som handlar om Ivar och hans Dinoland, är en personlig favorit som jag har läst på sagostunder här på biblioteket, säger Pernilla.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons