Annons

Annika Norlin visar upp flera olika sidor

Kultur och Nöje Idag tar Annika Norlin Malmö Live i besittning.
Publicerad 9 oktober 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Annika Norlin tar över Malmö Live i helgen. – En rolig egotripp, samtidigt finns det en del av mig som inte trivs med att stå i centrum, säger hon. Foto: Ralph Bretzer
Annika Norlin tar över Malmö Live i helgen. – En rolig egotripp, samtidigt finns det en del av mig som inte trivs med att stå i centrum, säger hon. Foto: Ralph Bretzer

Vi möter Annika Norlin i hotellfoajén på torsdagsmorgonen. Hon har några intensiva dagar i Malmö innan det hela drar igång på allvar i kväll. Under tre kvällar håller hon i taktpinnen på Malmös nya kulturkomplex. Trots att hon beskriver frågan om att ta över Malmö Live för en kväll som extremt rolig var det inte självklart för henne att tacka ja till uppdraget.

– Nej det var det verkligen inte. Eftersom jag håller på med så många olika grejer är det mycket som jag har förmånen att tacka nej till. Det var mycket att det var just Anna Storåkers (programansvarig på Malmö Live) som frågade. Jag har jobbat med henne förut och tycker att hon är en bra person. – Det är som om två olika grejer slåss i mig hela tiden. Det är en rolig egotripp. Det är som en dröm, som att gå på en festival där man tycker att allting är intressant. Samtidigt finns det en del av mig som inte trivs så mycket med att stå i centrum. De här sidorna får battla med varandra. Men jag tror att jag har löst det på mitt sätt. Planen från början var att det skulle handla mer om mig. Nu är det mer saker som jag tänker på.

Annons

Yrket som artist kan tyckas lite udda om man inte gillar att stå i centrum.– Ja, det kan det. Men när man blir en halvoffentlig person är det som att folk tycker att saker man sagt tidigare är smarta. Om folk tidigare bara tyckt det var tråkigt och nördigt så tycker folk plötsligt att det där var bra sagt när man blir offentlig. Det är lite det jag dras till att plötsligt blir min person logisk på något vis. Det är ett tveeggat svärd.I helgens program ingår bland mycket annat två lite ovanliga spelningar för Annika Norlin. Den ena av dem är en sammanslagen Hello Saferide- och Säkert!-spelning, något hon bara gjort en gång tidigare. – Jag ser de här projekten som väldigt skilda från varandra även om jag fattar att alla andra tycker att det låter exakt likadant, fast på olika språk. Det är två ljudvärldar som man slår ihop. Men så blev det en utmaning i sig: hur ska jag kunna gifta ihop de här två. – Jag gjorde det på Way out west förra året men det blev så konstigt att göra det i festivalform. Jag har längtat efter att göra det i ett annat sammanhang där det är lite bättre ljud och lite lugnare.

Annika Norlin kommer också ställa sig framför MSO. Det är första gången hon uppträder med en symfoniorkester.– Det blir extremt mäktigt. Och ganska svårt på så sätt att jag kan låtarna i motorminnet och nu måste jag rycka upp det. Det har gjorts helt nya arrangemang till låtarna. Ofta när det är en popartist som spelar med en symfoniorkester så brukar det vanliga bandet vara där och så lägger man på stråkar, men här är det bara jag och symfoniorkestern. – Vi har repat en gång och det var bara för min skull för de är sådana ess att de bara behöver läsa noterna. Men jag sitter asmycket hemma och repar med datademos på arren.

På scen, med MSO, kommer hon att gästas av Nadin Al Khalidi, bland annat känd från Malmöbandet Tarabband som spelar arabisk folkmusik.– När jag ska göra mina vanliga spelningar kan jag bli lite låst för man har en ljudbild att hålla sig till och det gör att alla som är med måste ha ett uttryck som liknar ens eget eller kan giftas ihop med det. Nu när jag fick göra det här med MSO som är helt utanför min comfort zone kan jag ta in någon som har ett helt annat uttryck och då kollade jag upp lite olika Malmöartister och fastnade jag för henne och kollade om hon ville vara med. – Hon kommer att spela en egen låt och så gör vi en av mina tillsammans. Sedan blir det ett samtal med henne där hon pratar om musik och politik.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons