Annons

Kvinnor lyfts fram i blyerts och färg

HÄSSLEHOLM Utställningen är en del av Bästa Biennalen
Hässleholm • Publicerad 9 oktober 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Tamara de Laval och kulturhusets Mats Lind hängde tavlorna i utställningshallen under torsdagen, och de hade lite bry för att få ihop det. Anledningen var storleken på tavlorna.– Den där var svår för den väger en hel del i och med att den är inramad med glas, säger Mats Lind och pekar på en av tavlorna som är på x antal kvadratmeter.

Minst hälften av tavlorna som Tamara de Laval ställer ut är av det större slaget, men det är också så hon målar.– Jag gillar det stora. Man får använda hela kroppen, göra större rörelser, klättra upp och nerför att måla. Det lilla kan bli så smått och detaljrikt och man sitter och tittar på en liten del bara. Nästan lite för plottrigt, säger Tamara de Laval.De stora och små tavlorna har dock några gemensamma nämnare. Dels att de innehåller många kvinnor, dels att de är målade med mycket blyerts och färg.

Annons

– Bland det första de sa på konstkolan var att vi absolut inte skulle blanda blyerts och färg, men jag tänkte att det måste jag prova. Sen att jag målar kvinnor beror på att jag sett hur orättvist kvinnor behandlas runt om i världen, och här också. Jag har känslan av att jag blivit mer och mer medveten om det ju äldre jag blivit, säger Tamara de Laval.Hennes utställning är också en del av Bästa Biennalen (en konstfestival för barn, unga och andra nyfikna) och det innebär att hon någon gång under de två avslutande veckorna kommer att vara på plats i Hässleholm för att göra någon form av arbete med skolungdomar.

– Exakt vad det blir och när det blir vet jag inte. Men skulle kunna tänka mig att det blir någon form av workshop, säger Tamara de Laval.På lördag är det vernissage mellan klockan 11 och 14, och invigningen förrättas klockan 12 av Hässleholms kommuns kulturnämnds ordförande Helena Malje (S). Utställningen hänger sedan fram till och med den 31 oktober.

bild 1/3
Tamara de Laval hänger tavlor i utställningshallen i Hässleholm Kulturhus
Tamara de Laval såg till så att tavlorna hamnade där de skulle. 		  Foto: Robert Rolf
Stort och smått sida vid sida.
Tamara de Laval hänger tavlor i utställningshallen i Hässleholm Kulturhus
Tamara de Laval såg till så att tavlorna hamnade där de skulle. 		  Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons