Annons

Två kommunala bolag åtalsanmäls

HÄSSLEHOLM Två av de kommunala bolagen i Hässleholm har eller håller på att åtalsanmälas av kommunens miljökontor. Ett tredje kan bli aktuellt efter att Hässleholm Teknik AB lagt ut asfaltkross på Finjasjöleden.
Hässleholm • Publicerad 9 oktober 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Miljöchefen Sven-Inge Svensson konstaterar att sådana interna anmälningar kan vara antingen svåra eller självklara.– I vår kommun fungerar det, men inte i alla, säger han.

Det ena fallet rör misstankar om att bostadsbolaget Hässlehem lämnat falska uppgifter om mätningar av varmvattnet i lägenheter på Stenbocksgatan.Det andra att bolaget Hässleholms Vatten tagit emot förorenade massor från Trafikverket, innehållande höga halter av bland annat bly och arsenik. Vem som bär ansvaret blir nu upp till en åklagare att reda ut.Som tidningen berättade igår har dessutom Hässleholm Teknik på uppdrag av tekniska avdelningen utan tillstånd lagt ut asfaltkross på en del av Skåneleden, alldeles intill Finjasjön.

Annons

Kan en åtalsanmälan bli aktuell även här?– Det kan det bli, men vi vet inte ännu. Möjligheten finns, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson.

Miljöinspektören Daniel Rasmusson, som åtalsanmälde Hässlehem, konstaterar att kommunens miljökontor har en lagstadgad skyldighet att anmäla misstänkta brott.– Det gör vi oavsett vem det rör sig om, och därför kan det bli åtalsanmälningar mot såväl kommunala bolag som privatpersoner och företag.

Hässleholms miljöchef Sven-Inge Svensson, som även är ordförande i föreningen Kommunala miljöchefer, tycker att frågan om att anmäla annan kommunal verksamhet är principiellt intressant – och högaktuell.– Nu ser vi ju på Östra Göinge, där miljöchefen är underställd samhällsbyggnadschefen och beövt göra en JO-anmälan. I sådana fall handlar det inte bara om att anmäla en förvaltningschef utan även om att man åtalsanmäler sin egen chef. SKL (Statens kommuner och landsting) är mycket besvärade över hur det gått till, men jag anser att de måste bli ännu tydligare med att säga att en sådan organisation inte är okej.Att kommunens egna verksamheter åtalsanmäls hör inte till vanligheterna, men det har hänt förr.Sven-Inge Svensson minns allra tydligast den otätade reningsanläggningen i Havraljunga år 2004 då en före detta va-chef och en före detta teknisk chef dömdes för miljöbrott medan tre politiker från den tekniska nämnden, däribland nuvarande oppositionsrådet Pär Palmgren (M), gick fria. För miljöchefens del ledde åtalsanmälan vid tillfället till personliga svårigheter.– Det var anledningen till att jag första gången sökte mig bort från kommunen. Kommunstyrelsen trodde mer på tekniske chefen än på mig.Ett annat fall var när Vankiva avfallsanläggning år 2005 tog emot hushållens organiska avfall utan tillstånd. Åklagaren skrev dock av anmälan mot Renhållarna.

I nuläget arbetar miljöinspektör Per Fribing på en åtalsanmälan mot Hässleholms Vatten. Daniel Rasmusson har redan skickat in en anmälan mot Hässlehem till Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö och arbetsmiljömål.Både straffrättsliga efterspel för bolagsvd:n och sanktionsavgifter mot bolaget kan bli aktuella i sådana här fall.– Vi åtalsanmäler bolaget men enligt bolagsordningen är det ofta så att vd:n bär ett stort ansvar, berättar Sven-Inge Svensson.

bild 1/3
Asfaltkross på Finjasjöleden. Tekniska avdelningen och Hässleholm Teknik lämnade aldrig in någon ansökan om tillstånd för att lägga ut materialet nära strandkanten. Om det blir en åtalsanmälan är inte bestämt.
Ljummet vatten. ”Det är allvarligt att man lurar oss, och allvarligt för dem som bor i huset och riskerar att få legionella” kommenterar miljöchefen.Foto: TT bild
Det är om dessa avfallsmassor som målet rör.
Foto: Kristina Höjendal/arkiv
Asfaltkross på Finjasjöleden. Tekniska avdelningen och Hässleholm Teknik lämnade aldrig in någon ansökan om tillstånd för att lägga ut materialet nära strandkanten. Om det blir en åtalsanmälan är inte bestämt.
Ljummet vatten. ”Det är allvarligt att man lurar oss, och allvarligt för dem som bor i huset och riskerar att få legionella” kommenterar miljöchefen.Foto: TT bild
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons