Annons

”Man är inte högst upp i pyramiden”

Hässleholm • Publicerad 16 oktober 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Marcus Aronsson, samordnare för tillsynen av olagligt spel vid Lotteriinspektionen.
Pressbild
Marcus Aronsson, samordnare för tillsynen av olagligt spel vid Lotteriinspektionen. Pressbild

– De som tjänar pengar är de som är högst upp, säger Marcus Aronsson, samordnare för tillsynen av olagligt spel vid Lotteriinspektionen.Worldventures möte i Hässleholm som Zackarias Blad berättar om följer mönstret för hur rekrytering till kedjebrevsverksamhet fungerar. Det säger Marcus Aronsson när tidningen återger berättelsen.– Oftast lockar man till ett möte som man säger ska handla om en jättebra grej. De som kommer blir hänförda av erbjudanden, till exempel resor, guld eller något bantningsmedel. Man får ta del av en framgångssaga och får veta hur man sedan kan få bort avgifterna genom att locka till sig nya medlemmar. Men man ska veta att man inte är högst upp i pyramiden, säger Marcus Aronsson.Worldventures är under lupp på många håll. Bland annat genomförde SVT Plus en granskning tidigare i år efter flera tips till redaktionen. Och senast för två veckor anmälde en kvinna i Uppsala företaget till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, på grund av att hon var missnöjd med villkoren för reseklubben.I Norge har myndigheterna förbjudit företaget att bedriva verksamhet och här i Sverige pågår en polisutredning mot Wolrdventures. Det efter att Lotteriinspektionen fått in tips från allmänheten och gjort en anmälan på grund av att man ansåg att det fanns anledning att anta att företaget med reseklubben Dreamtrips ordnade lotterier utan tillstånd i form av kedjebrevsspel.

Det förekommer ersättningar för värvningar i flera led och inkomster på alla nivåer i arrangemanget beror på deltagarnas förmåga att värva nya deltagare, enligt Lotteriinspektionens anmälan, som gjordes den 19 december 2013. Inte mycket har ändrats i företagets upplägg sedan dess, enligt Marcus Aronsson. Den huvudsakliga produkten som företaget tjänar pengar på är själva värvningen av nya personer.– Vi har inte sett att någonting har förändrats. För att upplägget ska fungera krävs att nya personer hela tiden träder in. Kommer det inte in nya personer faller det ihop, säger han.

Annons

Att gå med i ett pyramidspel är inte olagligt, men att vara delaktig i organisering av rekrytering kan vara det.– Går man med och sedan börjar ordna lokaler och organisera möten för att rekrytera nya personer kan man ses som anordnare och då kan man bli dömd för brott mot lotterilagen.

I hur stor omfattning pyramidspel bedrivs i landet är svårt att avgöra, enligt Marcus Aronsson. Det finns ett stort mörkertal och det tar lång tid för polisen att utreda sådana här ärenden, säger han.– Känner man sig lurad sväljer man kanske förlusten och vill inte berätta om det.

Vilket råd skulle du vilja ge till de som har varit på den här typen av rekryteringsmöten?– Det viktigaste är att inte göra något förhastat. Ska man gå med i en reseklubb kan man ju innan se över andra erbjudanden som går att ta del av helt gratis på nätet.– Att tjäna några pengar på detta är väldigt svårt, och låter erbjudandet för bra för att vara sant är det ofta det. Man måste fråga sig själv om erbjudandet är rimligt.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons