Annons

Informationskrig kring fiberbygget

HÄSSLEHOLM Svenska fibernät kan inte leverera.
Hässleholm • Publicerad 23 oktober 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Fibernedgrävning i Svedjemarksgatan i regi av Hässleholms kommun. Kommunen överväger nu att trappa upp sin information för att bli tydligare om kommunens projekt. FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV
Fibernedgrävning i Svedjemarksgatan i regi av Hässleholms kommun. Kommunen överväger nu att trappa upp sin information för att bli tydligare om kommunens projekt. FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV

Ja det överväger kommunen nu för att informera och skingra eventuella dimmor kring satsningen på fiberutbyggnad för bredband i hela kommunen.

Enligt det beslut som fattats i fullmäktige är det kommunen som ska göra fiberutbyggnaden i kommun. Det har inte hindrat privata aktören IP-Only/Svenska fibernät att marknadsföra sig intensivt i kommunen.Senast på onsdagen kom det brev till hässleholmarna, där Svenska fibernät påstår att kommunen sysslar med snedvridande konkurrens och att man är ”övertygade om att beslutet om nekande av grävtillstånd kommer att ändras”.

Annons

Företaget avslutar med orden ”Vi kommer att bygga ut, men utbyggnaden riskerar att bli något försenad på grund av rådande omständigheter!”.Det har också bjudit in till öppet hus i T4-matsalen nästa onsdag och torsdag. Men enligt de beslut som finns kommer bolaget inte att få avtal med kommunen om att gräva i kommunens mark, ett grävtillstånd. Alltså blir det heller inget fiberbredband från företaget till kunderna i Hässleholm.– Får de inte grävtillstånd kan de inte leverera, konstaterar Lena Wallentheim (S) kommunstyrelsens ordförande.

För att få kommunen att ändra sig, måste alltså bolaget i så fall försöka driva sin sak juridiskt.Några planer på att inte gör utbyggnaden i helt kommunal regi finns inte.– Det enda vi kan göra är att gå ut och berätta vad vi står för, det är ett fiber till alla, till samma pris och ett öppet nät, säger Lena Wallentheim.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons