Annons

Avvisningar kan kosta kommunen miljoner

ÖSTRA GÖINGE Viteshot från IVO och kritik från ankomstkommun
Östra Göinge • Publicerad 29 oktober 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Följetongen om Östra Göinge och ensamkommande flyktingbarn har pågått ett bra tag, Östra Göinge har valt att avvisa knappt 30 ensamkommande flyktingbarn som anvisats till kommunen av Migrationsverket. Detta är enligt Migrationsverket olagligt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tidigare krävt vite på 500 000 kronor av Östra Göinge och en rättslig process pågår där parterna väntar på beslut om prövningstillstånd från högsta förvaltningsdomstolen.Nu sätter IVO på nytt press på Östra Göinge med hot om vite på två miljoner kronor om kommunen inte tar emot anvisade barn.– Vi kommer att överklaga. Den förra processen är inte klar och så länge den processen pågår kommer vi att överklaga. Det är en principfråga, det handlar inte om pengar, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Östra Göinges ståndpunkt har hela tiden varit att ansvaret mellan landets kommuner ska fördelas mer rättvist och att det därför är fel att anvisa barn till en redan hårt ansatt kommun som Östra Göinge. Och Åberg menar att kommunen fortfarande förespråkar en jämn fördelning där alla tar ansvar och Migrationsverket ger kommunerna större plats i processen. Samtidigt påpekar han att läget har förändrats.– Det har blivit lite bättre. Det är viktigt för oss att få ett avslut, att detta avgörs så att vi kan börja jobba. – Vi kommer att behöva ta emot fler och det gör vi gärna. Vi planerar för fler boenden för ensamkommande flyktingbarn, men vi måste få ett avslut i den här frågan.

Annons

Samtidigt som IVO hotar med nytt vite kommer kritik mot Östra Göinge från Trelleborgs kommun. Trelleborg blev ankomstkommun för ensamkommande flyktingbarn i september och nu har kommunens ledning slagit larm till migrationsministerns Morgan Johansson (S). Trelleborgs representanter konstaterar att hämtningen av anvisade barn drar ut på tiden och tre kommuner – Östra Göinge, Hedemora och Norberg – har meddelat att de inte kommer att hämta barn som anvisats till dem.

I ett brev som skickats till Morgan Johansson, Migrationsverket, Sveriges kommuner och landsting samt de tre nämnda kommunerna undrar Trelleborg bland annat: ”Vad gör Migrationsverket för att säkerställa att de kommuner barn och unga anvisas till hämtar barnen inom föreskriven tid?”. I brevet står det även ”Vi har stora utmaningar i att få den gemensamma asylprocessen att fungera effektivt och skyndsamt. efter en dryg månad har 87 av drygt 2 900 barn och unga blivit hämtade av mottagande kommun. Denna tröghet ställer ytterligare krav på en redan mycket ansträngd organisation i Trelleborg.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons