Kastrup-larmet är avblåst

Köpenhamn På onsdagseftermiddagen utrymdes Terminal 3 på Københavns Lufthavn sedan man hittat en misstänkt väska. Den visade sig dock vara ofarlig.

Stora polisstyrkor i skottsäkra västar och bombgruppen, EOD, larmades vid lunchtid på onsdagen till Københavns Lufthavn, Kastrup.

”Har precis landat från Aalborg och strax blivit evakuered från Terminal 3. Massivt med polis och säkerhetsfolk”, skrev Danmarks Radios sportreporter Henrik Liniger på Twitter.

Enligt Köpenhamnspolisens är det ett misstänkt föremål, en väska, som hittats i Terminal 3. – Vi vet inte vad det är i väskan men vi tar inga chanser utan har börjat utrymma terminalen, sa flygplatsens presschef, Rasmus Winther, till Expressen. 

Enligt Ekstrabladet stod hundratals människor utanför polisens avspärrningar och väntade. Vid 13.10 utökades avspärrningarna ytterligare 50 meter och sedan leddes de väntande ut från området via ett parkeringshus vidare mot Hotel Hilton, tvärs över Ellehammersvej från Terminal 3.

– Vi har inga inställda flygningar just nu men hela Terminal 3 är utrymd, sa Morten Bro på Københavns Lufthavns kommunikationsavdelning till Ekstrabladet.

Även tunnelbaneföretaget, Metroen, skriver på sitt twitterkonto att insatsen på Kastrup påverkar deras trafik  Stationen på Lufthavnen får inte användas. 

Strax efter klockan två blåstes dock larmet av sedan väskans innehåll visat sig vara ofarligt.

Under dagen har Danmark även höjt sin interna beredskap till den näst högsta säkerhetsnivån, så kallad markant forhøjet beredskab. Anledningen uppges vara terrordåden i Paris. ”Den höjda beredskapsnivån sker som en följd av den nuvarande ouppklarade situationen i en rad europeiska länder. PET (säkerhetspolisen) har inte ändrat sin värdering om att terrorhotet mot Danmark fortsatt värderas som allvarligt” skriver Rigspolitiet i ett pressmeddelande.

Enligt norska tidningen Nettavisen kan det röra sig om ett urspårat skämt mellan två passagerare som utmynnade i storlarmet och utrymningen.

– Två passagerare blev överhörda när de  snackade om en bomb i en väska. Därefter evakuerade man Terminal 3, och fick in en robot som undersökte kofferten, Steen Hansen, presstalesman vid Köpenhamnspolisen till tidningen.
– Det det handlar om en väska som tillhörde den ene av passagerarna. Ingen bomb hittades när man undersökte väskan och evakueringen upphävdes. Det var ett dumt skämt.

De båda männen greps av polisen.

– Jag kan inte kommentera vad det här får för konsekvenser för dem, säger Steen Hansen till den danska tidningen Mx.

 

×