Annons

Skånsk författare skrev årets bästa deckare

Kultur Den skånske deckarförfattaren Anders de la Motte har skrivit årets bästa svenska kriminalroman, På söndagseftermiddagen avslöjade Svenska Deckarakademin årets pristagare och förutom de la Motte fick Sara Lövestam debutpris, Nic Pizzolatto prisades för bästa översatta kriminalroman och Liza Marklund fick ett specialpris för hela sin Annika Bengtzon-serie.
Publicerad 22 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Deckarakademin prisade också Sara Lövestam för årets bästa svenska deckardebut och den amerikanska författaren och True Detective-skaparen Nic Pizzolattos Galveston blev årets bästa översatta kriminalroman.

UltiMatum är andra delen i Anders de la Mottes senaste serie som inleddes med MemoRandom 2014. Anders de la Motte är uppvuxen i skånska Billesholm utanför Bjuv och bor numera i Lomma. Han har jobbat som polis och säkerhetschef och deckardebuterad 2010 med Geim som då utsågs till årets bästa debut av Svenska Deckarakademin. Numera är Anders de la Motte författare på heltid och hans böcker har översatts till närmre trettio språk. I en intervju i Skånska Dagbladet tidigare i höstas sa de la Motte att han i nuläget inte är säker på om det blir fler böcker i MemoRandom/UltiMatum-serien och att han just nu är halvvägs i en helt fristående spänningsroman som hämtat inspiration och miljö från Billesholm.– Den börjar med att en pojke försvinner på 1980-talet i en ort som påminner om Billesholm. Sedan går det 20 år och vi befinner oss i början av 2000-talet. Den är något helt nytt, jag bryter med allt jag gjort tidigare, berättade han dåJuryns motivering för priset löd: ”En spännande och intrikat konstruerad modern rövarhistoria.”

Annons

Debutpristagaren Sara Lövestam debuterade egentligen som författare 2009 med romanen Udda men Sanning med modifikation är hennes första deckare och den första i en serie om den papperslösa privatdetektiven Kouplan. Seriens andra del, Önska kostar ingenting, har redan kommit ut.Motiveringen till Sara Lövestams pris löd: ”Ett mångbottnat drama med en detektiv som finner mänskliga sanningar snarare än ledtrådar.”

Galveston som blev årets bästa utländska kriminalroman är den amerikanska novell- och manusförfattaren Nic Pizzolattos romandebut och kom ut i USA 2010. Den har fått det amerikanska deckarpriset Edgar Award för bästa debut och Nic Pizzolatto har bland annat skrivit manus till tv-serien True Detectives.Galveston är en noirthriller som utspelas i det lilla samhället Galveston i Texas. Den svenska utgåvan är översatt av Lina Erkelius och Deckarakademins motivering löd: ”En mörk roadmovie där medmänsklighet bryter fram som blixtar på en brutal sydstatshimmel.”

Årets deckarpriser avslöjades traditionsenligt på Svenska Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna och där passade man också på att dela ut specialpris till Liza Marklund som med årets Järnblod avslutar sin 11 böcker långa serie om journalisten Annika Bengtzon.Liza Marklund belönades för ”sin banbrytande insats för den moderna kvinnliga deckarvågen i Sverige”.Dessutom tilldelades den norska deckarförfattaren Gunnar Staalesen Deckarakademins hedersutmärkelse Grand Master som tidigare bland annat getts till Sara Paretsky, Colin Dexter och P D James.

bild 1/3
Fakta:

Svenska Deckarakademins priser 2015:

Årets bästa svenska kriminalroman: UltiMatum av Anders de la Motte

Övriga nominerad: Måltavla av Ingrid Hedström, Sthlm delete av Jens Lapidus, Skymningsflickan av Katarina Wennstam och Orten av Joakim Zander

Årets bästa till svenska översatta kriminalroman: Galveston av Nic Pizzolatto

Övriga nominerade: Små svarta lögner av Sharon Bolton, Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, Kolbarnet av Monica Kristensen och De vackraste av Karin Slaughter

Årets bästa svenska deckardebut: Sanning med modifikation av Sara Lövestam

Grand Master: Gunnar Staalesen

Specialpris: Liza Marklund för ”sin banbrytande insats för den moderna kvinnliga deckarvågen”.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons