Annons

Både superbussar och tätare tågturer

Osby • Publicerad 24 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

I dag tisdag förväntas regionfullmäktige klubba igenom det nya trafikförsörjningsprogrammet, ett program som slår fast vilka långsiktiga satsningar på kollektivtrafik som Region Skåne tänker sig.Precis som i tidigare versioner av programmet finns en satsning på busslinje 545 mellan Kristianstad och Osby med. Tanken är att göra om den till en så kallad superbusslinje, alltså en linje med färre stopp och därigenom kortare restider och högre komfort i bussarna. Bussresan ska bli så ”tåglik” som möjligt. Det är inte bara på sträckan Osby-Kristianstad som de skånska superbussarna i framtiden ska rulla.

Totalt åtta olika sträckor genom 16 skånska kommuner finns med i planeringen.– Just nu åker vi runt och träffar de direkt berörda kommunerna och de flesta tycker att konceptet är bra. Sedan vill vi teckna överenskommelser med dem om att de åtar sig att åtgärda problempunkter, exempelvis framkomlighet och pendlarparkeringar, säger Patrik Lindblom, kollektivtrafikstrateg på Region Skåne.

Annons

Hittills har man betat av några kommuner och i början på nästa år ska Region Skåne sätta sig ner och diskutera superbussatsningen med Osby kommun.– Men vi har inget planerat datum än så länge. Tidigare har Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) kritiserat förslaget för linje 545 eftersom bussen inte kommer att gå hela vägen upp till Älmhult för att därigenom knyta ihop arbetsmarknadsregionen Älmhult-Kristianstad.

Men från Region Skånes håll menar man att resenärerna ska byta till tåg i Osby för den vidare resan till Älmhult och att detta går några minuter snabbare än det skulle ha gjort med buss hela vägen.En annan satsning i trafikförsörjningsprogrammet som, om programmet klubbas igenom i sin nuvarande form, kommer att påverka Osby positivt är tätare turer på vardagar på Krösatågslinjen mellan Hässleholm och Växjö. Osbybor kan alltså få fler avgångar att välja på både norrut och söderut. 2017 är tanken att denna förbättring ska genomföras.Samma år ska Öresundstågen få tidigare morgonavgångar ner mot Kastrups flygplats och senare kvällståg från Kastrup och norrut mot Osby och vidare mot Växjö.

bild 1/2
Kommunikation. Buss. Transport. Skånetrafiken. Trafik. Kollektiv trafik. Thygessons bussar i Broby.  Busschaufför.
Redan 2017 kan Krösatågen mellan Växjö och Hässleholm få tätare turer. Arkivbild
Kommunikation. Buss. Transport. Skånetrafiken. Trafik. Kollektiv trafik. Thygessons bussar i Broby.  Busschaufför.
Redan 2017 kan Krösatågen mellan Växjö och Hässleholm få tätare turer. Arkivbild
Torbjörn Wester torbjorn.wester@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons