Annons

Teater och sång är systrarnas melodi

Personligt I seriens åttonde del träffar vi systrarna Johanna och Lina Axerup, som jobbar med sång och teater.
Personligt • Publicerad 24 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Redan från tidig ålder var det teater som gällde i Axerups hem. – Vi har foton från när vi var små och körde dockteater för alla mysdjuren därhemma.Med åren har de haft lite olika inriktningar. För Johannas del är det teater och skolföreställningar medan Linas stora passion är sång.Förra året bestämde de sig för att sätta upp föreställningen Lundbergs korsettfabrik på hemmaplan. Förutom att de hade varsin huvudroll, var Johanna även producent och delegerade över en del av ansvaret till sin syster. Det var många månaders repetitioner för ensemblen på 12 personer och allt kulminerade i tre föreställningar i Folkets hus, Sibbhult.

– Projektet växte och blev mycket större än vi först tänkt oss. Det kändes väldigt roligt och vi är nöjda med resultatet och har fått många positiva reaktioner.Johanna har drivit eget sedan 2012 med sina skolföreställningar och nu bestämde sig systrarna för att gå samman och starta ett produktionsbolag. För några dagar sedan avslutades audition inför nästa års stora satsning, Fars lilla tös, som utspelar sig i 1920-talets Göinge. Det är där som förvirrade professorer och nyfikna butlers kommer dyka upp på scenen.– Vi la ner så oerhört mycket tid på Lundbergs korsettfabrik, så första tanken var att vila lite innan vi drog igång med nästa projekt. Sen kände vi att det nog är lika bra att köra på nu när vi ändå har farten uppe!

Annons

Tjejerna har stora planer, inte bara beträffande vårens lustspel. Det har även andra spännande projekt på gång. Johanna fortsätter med sin enmansföreställning på skolorna.– Den bygger på Carina Wilkes barnbok Rädda Vilda/Rädda Molly, och handlar om mobbning. Jag har med mig en gammal resväska och berättar med hjälp av dockteater. Jag har även tre nya skolföreställningar på gång. Tanken är att jag ska ha något till alla årskurser och även till förskolebarnen, berättar Johanna.

Linas fokus, ligger inom sångens område.– Jag sjunger på bröllop, begravningar och dop och även i kyrkans olika gudstjänster. Jag har lång erfarenhet av sång, både som solist och i kör.Systrarna planerar även workshop för både barn och vuxna, för att förebygga mobbning och utanförskap. Och på somrarna har de under flera år anordnat Kulturläger bland annat i Höör, där de tillsammans med lägerbarnen arbetar med teater, kör och dans och avslutar med föreställningar för föräldrar och vänner.

– Vi har många idéer på gång och drömmen är förstås att vi i framtiden ska kunna leva enbart på detta. – Det bästa är att de allra flesta är väldigt positivt inställda till det vi har att erbjuda. Sång och teater är ju något som alla vill ha, både kommun, skola och på andra ställen. Det dåliga är att även om alla vill ha det, så vill man inte betala för det. – Utmaningen för oss i vår nystartade firma, blir att nå ut samt själva pr-biten. Samtidigt har vi hållit på med sång och teater i många år så vi är nog ganska välkända i bygden.

Om bara några dagar ska rollbesättningen vara klar till Fars lilla tös, så Linas och Johannas arbete har gasat igång med raketfart.

bild 1/5
Foto: Marie Strömberg Andersson
Mycket hemlighetsmakeri och mystik är det fortfarande kring Lina och Johanna Axerups kommande lustspel i Sibbhult; Fars lilla tös.
Foto: Marie Strömberg Andersson
24-åriga Lina Axerup har lång erfarenhet av solosång och körsång.
Foto: Marie Strömberg Andersson
28-åriga Johanna Axerup jobbar med skolföreställningar om mobbning och utanförskap.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Lina och Johanna Axerup har sysslat med sång och teater sedan de var små. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Foto: Marie Strömberg Andersson
Mycket hemlighetsmakeri och mystik är det fortfarande kring Lina och Johanna Axerups kommande lustspel i Sibbhult; Fars lilla tös.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Fakta:

Profilen

Namn: Lina Axerup, 24 år, sångerska.

Familj: Mor Kristina i Getaberga, Emmislöv och systern Johanna.

Bor: I Broby.

Gör: Har pianoelever och barnkörer på Östra Göinge kommunala musikskola, vikarierar om musiklärare på Göingeskolan i Broby.

Bakgrund: Har gått teaterlinjen på C4-gymnasiet i Kristianstad, artistutbildning på Musikteaterskolan i Bjärnum. Har spelat i Little Shop of Horrors, Peter Pan, Lundbergs korsettfabrik och Trollkarlen från Oz.

Namn: Johanna Axerup, 28 år, skådespelerska.

Familj: Mor Kristina och systern Lina.

Bor: I Malmö.

Gör: Instruktör på Mordmysterium, kör skolföreställningen Rädda Molly/Rädda Vilda.

Bakgrund: Har gått teaterlinjen på C4-gymnasiet i Kristianstad. Studerat teaterns teori och praktik på Teaterhögskolan i Malmö, kandidatexamen i Mänskliga rättigheter och snart även en kandidatexamen i danska.

Övrigt: Systrarna har i höst startat produktionsbolaget Axerup Production.

Mer info: www.axerup.se

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons