Annons

Hässleholm blir utan lucia

HÄSSLEHOLM Lions hittar ingen samarbetspartner för genomförandet
Hässleholm • Publicerad 25 november 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Isabelle Koenen Martinsson var 2011 den senaste (sista?) lucian som röstades fram i Lions och Norra Skånes regi. Sedan dess har Lions samarbetat med Kulturskolan och elever från HTS estetprogram, men i år har de inte funnit någon samarbetspartner alls varför de tagit beslutet att ställa in årets officiella luciafirande. 		      Foto: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Isabelle Koenen Martinsson var 2011 den senaste (sista?) lucian som röstades fram i Lions och Norra Skånes regi. Sedan dess har Lions samarbetat med Kulturskolan och elever från HTS estetprogram, men i år har de inte funnit någon samarbetspartner alls varför de tagit beslutet att ställa in årets officiella luciafirande. Foto: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

Den genomgående trenden i landet har varit att det blivit svårare och svårare att få kandidater till luciaomröstningar. På flera ställen har de på grund av detta inte längre något officiellt luciatåg, bland annat har detta öde drabbat Östra Göinge kommun.Trenden har även funnits i Hässleholm, och 2011 var det bara elva tjejer som anammade uppmaningen att söka till lucia. 2011 blev också det senaste, och kanske sista, året som Lions och Norra Skåne anordnade lucia genom omröstning.

De tre senaste åren har Lions ändå kunnat ha en officiell lucia tack vare samarbeten med i tur och ordning Kulturskolan och estetelever på HTS, men i år finns det ingen samarbetspartner och då heller ingen officiell lucia.– Tyvärr har vi varit tvungna att fatta det beslutet. Vi ser det som ett ettårigt uppehåll och hoppas att vi ska vara tillbaka nästa år, säger Roger Höjendal som är med i Lions luciakommitté.Villkoret för att de ska kunna återupprätta traditionen nästa år är att de hittar en samarbetspartner.– Finns det någon som är intresserad får de gärna höra av sig, säger Roger Höjendal.

Annons

Men stadens äldreboenden kommer ändå att få ta del av den värme och ljus som lucian sprider.– Nina Kristensson kommer ordna ett luciatåg till äldreboendena i Hässleholms stad den 13 december. Det är en viktigt inslag för de äldre, men det är ingen officiell lucia, säger Roger Höjendal.

I Hässleholms kommun är det nu bara i Vinslöv som det röstas fram lucia där det är nätverksgruppen som står bakom arrangemanget. Luciakandidaterna där presenteras på söndagens julskyltning för att sedan krönas i samband med en handbollsmatch söndagen den 5 december.I Tyringe anordnade Lions också lucia fram till för några år sedan, men precis som i Hässleholm avtog intresset och de senaste åren har det inte anordnats något officiellt luciatåg där. Men i år kommer bland annat Hemgården få besök av ett luciatåg.– Det var en skolklass som ansökte om pengar till en skolresa och då tyckte vi att de kunde gå lucia för att få pengar. Så de kommer att gå på Hemgården och i någon affär i byn, säger Lars-Göran Sjövall i Lions Tyringe.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons