Annons

”Hoppas kunna inspirera”

KNISLINGE Per Holknekt om kändisskap, ryggoperationen, filmdebuten och kärleken
Östra Göinge • Publicerad 25 november 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Per Holknekt föreläste i Knislinge.
Per Holknekt föreläste i Knislinge.

Hade han inte sagt det själv hade nog ingen märkt att Per Holknekt är nervös. Tvärtom, han ger ett trevligt och avslappnat intryck i väntan på att kliva upp på Folkets hus scen och föreläsa under rubriken ”Kan jag, kan du, kan vem som helst” inför företagare från hela Östra Göinge.

Vad ska du prata om?– Jag vet inte, jag har inget manus. Men jag försöker lista ut vad vi har gemensamt. Vi är ju människor allihop så vi kan börja där. Det är många företagarhjärtan här i kväll och jag vill komma bakom titlarna, hellre prata om människorna i företaget. Och jag hoppas kunna inspirera, få dem att tänka att om det klantarslet kan så kan väl jag också.

Annons

Vilka råd kan du ge?– Slå dig i lag med någon. Studera. Och det går inte att bara vara gullig, man måste vara lite skoningslös.I 13 år har Per Holknekt föreläst och bara i oktober-november i år blir det 40 föreläsningar. Han trivs med att komma till mindre orter som Knislinge (”jag är ju själv lantis från Falun”) och berättar att Anita B Svensson, verksamhetschef för Göinge Näringsliv, varit angelägen om att locka honom till Östra Göinge.

Holknekt är entreprenören bakom succéer som Svea och Odd Molly. Nu har han dock lämnat Odd Molly och dragit i gång nya modeföretaget Non Sense.– Det vet man aldrig var det tar vägen, säger han och berättar att han sysslar med rätt mycket annat också; styrelseuppdrag, samarbeten med andra entreprenörer och så vidare.– Och så försöker jag vara pappa. Det är ju det viktigaste, även om min dotter har flyttat hemifrån nu.

Kan du aldrig luta dig tillbaka och vara nöjd med vad du har åstadkommit?– Med ålderns rätt börjar jag bli lite mör. Och ibland kan jag tänka att med dessa förutsättningar har jag åstadkommit rätt mycket.– Sen blir det ofrivillig vila från och med torsdag, berättar Holknekt.Han ska genomgå en omfattande ryggoperation, frontal diskprotesoperation, och Holknekt erkänner utan omsvep att operationen skrämmer honom,– Jag finner detta ytterst obehagligt. Men jag har haft ont i 35 år.

På grund av skate-boardåkandet?– Jag trodde det. Men det är tydligen ärftligt.

Men du jobbar hela vägen in i kaklet?– Ja. Måndag till onsdag ska jag spela in film. Jag har gjort så mycket roligt, men aldrig gjort en spelfilm. Nu fick jag erbjudande om att vara med i en kortfilm mot en av Sveriges mest kända och bästa kvinnliga skådespelare. Jag är livrädd, men när något skrämmer mig vill jag prova det. Det är så jag hanterar rädslor och fördomar. Jag var rädd för att flyga, så jag tog flygcertifikat. Jag hade fördomar mot opera, så jag gick på opera och insåg hur fel jag hade.

Vem är den kvinnliga skådespelaren?– Det kan jag tyvärr inte säga.

Per Holknekt är inte bara entreprenör (och snart skådespelare). Han är också världsmästare i skateboard, Big Brother-deltagare, missbrukare och ... ja, kort sagt, ”kändis”. Vilket innebär att hans skilsmässa från Lena Philipsson renderade större rubriker än hans framgångar som entreprenör.– I början var det roligt, bekräftelsen är ju något jag tror alla njuter av. En fullbokad restaurang har plötsligt bord ledigt om jag nämner mitt namn. Sen kommer det en baksida. Äter jag en affärslunch med en kvinna tas det bilder och sen står det om att hon är ”min nya kärlek” i skvallerpressen. Och dricker jag läsk ur glas istället för ur flaska får jag läsa att jag har fått ett återfall och börjat dricka alkohol igen, säger Holknekt om kändisskapet.

Han tycker inte om att diskutera sina relationer, men berättar att han börjat gilla skåningar mer och mer. Och en skåning speciellt. Det finns en kvinna i Skåne som har fångat hans intresse.

Bor hon här i Östra Göinge?– Nej. Men här i bygden säger Holknekt.Han berättar att han längtar efter någon att dela sitt liv med.– Bestående kärlek, det hade varit mysigt, säger Holknekt.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons