Annons

Risk­fyllt agerande

Ledare Ett ryskt stridsflygplan har skjutits ned av det turkiska flygvapnet när det kommit in i turkiskt luftrum. Bara Daesh (IS) gynnas av striden.
Opinion • Publicerad 25 november 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Ett ryskt flygplan är nedskjutet. 		             Foto: TT
Ett ryskt flygplan är nedskjutet. Foto: TT

Ryska flyg­plan, ak­tiva i Sy­ri­en, har flera gånger kommit in i tur­kiskt luft­rum. En rysk drö­na­re har ti­digare skjutits ned av det tur­kiska för­svaret och i går sköts ett ryskt flyg­plan, som en­ligt tur­kiska upp­gifter inte lydde var­ningar från det tur­kiska flyg­va­pnet, ned.Det­ta lär vara första gången se­dan Nato bil­dades 1949 som ett Nato-flyg­plan skjutit ned ett flyg­plan från War­sza­wa­pak­ten/Ryss­land. Mi­li­tära ex­perter an­ser dock inte att det­ta in­ne­bär en kon­flikt mel­lan Nato och Ryss­land utan bara en in­ci­dent mel­lan Tur­ki­et och Ryss­land.Ändå kommer Nato att samlas för att dis­ku­tera frå­gan på tur­kiskt ini­tia­tiv. Men efter­som det knappast var ett ryskt an­grepp på Tur­ki­et utan en oväl­kom­men över­flygning av gräns­om­rå­det, är det osan­no­likt att det blir nå­gon upp­trappning ge­nom att Nato for­mellt agerar.Det ryska age­ran­det är ändå risk­fyllt. Att flyga så nära den tur­kiska gränsen att flyg­plan och drö­na­re upp­repade gånger kommit in över Tur­ki­et kan vara med­ve­tna pro­vo­ka­tioner men det kan ock­så vara brister i na­vi­ga­tionen som lett till oav­sikt­liga kränk­ningar av luft­rummet. Men om det ned­skju­tna ryska flyg­planet struntade i upp­repade var­ningar verkar det vara av­sikt­ligt. Så­väl Ryss­land som Tur­ki­et har an­dra hu­vud­mot­stån­da­re än Daesh (IS), även om båda säger sig an­gripa ter­ror­gruppen. För Tur­ki­ets pre­si­dent Er­do­gan är det kurderna som är hu­vud­fi­en­den, me­dan Ryss­lands hu­vud­mål är att värna Sy­ri­ens pre­si­dent As­sad, och där­för är an­dra mot­stånds­grupper van­ligare mål.Ef­ter ter­ror­at­ten­taten i Pa­ris har dock båda parter verkat ställa upp på FN:s upp­rop mot Daesh (IS) och borde allt­så agera i sam­ma syf­te. Det verkar som om Ryss­land har kommit över­ens med Is­ra­el om öm­se­si­dig in­for­ma­tion om ak­tioner. Det borde allt­så gå att hitta sätt att sam­verka ock­så mel­lan Tur­ki­et och Ryss­land, för att und­vika en risk­fylld upp­trappning. Ska Daesh (IS) be­segras krävs sam­ar­be­te mel­lan alla dess mot­stån­da­re.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons