Annons

Fotbollsklubbarna i malpåse

FOTBOLL. 2009 möttes Ignaberga IF och Västra Torups SK i serien.
Sport • Publicerad 26 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

2009 möttes Ignaberga IF och Västra Torups SK i serien. Idag finns ingen av klubbarna kvar annat än i malpåse och med en högst oviss framtid.

– För första gången har vi bestämt att inte hålla något årsmöte det här året, säger Ronald Sanderberg, ordförande i Ignaberga Idrottsförening.– Dessutom är både klubbhuset och fotbollsplanen sålda.Problemen för de mindre fotbollsklubbarna på landet att överleva har eskalerat under 2000-talet. Brist på spelare och ledare är den främsta orsaken och på bara ett par år försvann all verksamhet från två av klubbarna i Hässleholms kommuns ytterkanter.I april 2009 möttes Ignaberga och Västra Torup i fotbollssjuan. Tre år senare försvann Ignaberga IF från fotbollskartan och förra året stod det klart att Västra Torup gick samma öde till mötes.Noterbart också att bägge klubbarna försvann trots att man då fanns i sexan och alltså inte i de lägsta serierna.– Spelarbristen gjorde ju att vi fick dra oss ur men en viktig anledning till detta var ju också att vi placerades i en serie med tyngdpunkten i Lundområdet, säger Anders Carlsson, ordförande i den vilande föreningen.– Många klubbar har det tufft och just en sådan sak blev ödesdiger för oss när det gällde att få spelare som ville vara med.

Annons

Västra Torups Sportklubb, med anor ända tillbaka till 1935 när ortens dåvarande gymnastikförening blev en fotbollsklubb, fyller alltså 80 år som vilande. Det är också lite märkligt att klubben faktiskt också haft grenar som friidrott och bandy på programmet.

1976 byggdes ett klubbhus vid planen men numera ligger Torvalla öde under fotbollssäsongen.– Det gällde ju att hålla planen i hyfsat skick när den inte användes och först fick vi hjälp av kommunen och nu är det sagt att byalaget i Torup skall sköta den, berättar Anders Carlsson.– Vilket känns väldigt positivt eftersom byalaget är en aktiv och drivande förening.När fotbollsverksamheten lades ner hade man ändå en förhoppning om att kunna ha en årlig loppmarknad.– Men det gick ju inte att få folk när vi inte hade någon annan verksamhet, förklarar Carlsson som dock hoppas att idrottsplatsen kan komma till viss användning medan fotbollen bidar sin tid.– Kanske som en lite större campingplats i samband med arrangemanget, ”Torsjö Live”.Är det realistiskt att tro på en återkomst för föreningen i fotbollssammanhang någon gång framöver?– Inte just nu iallafall men man vet ju aldrig i en framtid, förklarar Torupsordföranden.

Redan 2012 hade Ignaberga IF, bildat 50 år tidigare, spelat färdigt i seriesammanhang.– Vi hade ju redan haft uppehåll ett par säsonger men kommit tillbaka 2009, förklarar ordföranden Ronald Sanderberg.– Det gick ju också bra och vi vandrade upp i sexan när vi drabbades av akut spelarbrist och tvingades lägga ner.– Dessutom gjorde serieindelningen, med många matcher i Lundatrakten, att vi tappade spelare.

Sanderberg tror också att det i detta sammanhang vill till ett nytänk från Skåneförbundets sida om man vill rädda småklubbarna.– Man får nog se till att vi får regionala serier även om det kan bli 14 lag i vissa och nio i andra – det måste ju ändå vara bättre att klubbarna överlever än att de läggs ner.I Västra Torup ägdes planen av föreningen medan plan och klubbhus i Ignaberga istället var kommunägda.– Nu har man sålt klubbhuset och även den tillhörande fotbollsplanen till privatpersoner, förklarar Sanderberg.– Den enda delen av vår verksamhet som finns kvar är pensionärernas boule och där får man hoppas att dessa kan få vara kvar på idrottsplatsen.Men utan fotbollsplan kan det ju bli problem om ni vill starta på nytt en dag?– Jo, men isåfall får vi ju gå till kommunen och anvisas en plan att spela på och då ligger väl Österås bra till, anser Ronald Sanderberg.– I dagsläget talar ju inget för detta och isåfall får det bli helt nya ledare som driver en comeback – men man vet ju aldrig!

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons