Annons

Konstnärer får kulturpris

Skåne. Elin Lundgren och Petter Pettersson får Region Skånes kulturpris 2015 för ett konstnärskap som vidgat gränserna för en konstform och gjort unika avtryck i Skåne och världen.
Publicerad 26 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Prissumman är på 100 000 kronor, berättar kulturnämnden i ett pressmedelande. Pristagarna är konstnärliga ledare och driver tillsammans en unik studio för bildkonstperformance i Skåne. Genom sin konstnärliga gärning i samarbeten med internationella bildkonstnärer har de etablerat och utvecklat bildkonstperformance som konstform. Studion grundades 2007 i Malmö och har sedan dess producerat och visat över 40 soloproduktioner samt curaterat flera festivaler och event i Skåne och utomlands.Kulturnämndens motivering lyder: ”Region Skånes kulturpris 2015 sätter ljuset på två innovatörer som vidgat gränserna för en konstform och gjort unika avtryck i Skåne och världen.En studio, skapad av två konstnärer i dynamisk samklang, lockar gång på gång internationellt renommerade kollegor att utveckla idéer till performanceverk som är något av det mest intressanta inom dagens experimentella konstscen.Med iscensättningar som både fascinerar och provocerar, utmanar de våra föreställningar. Region Skånes kulturpris 2015 går till Elin Lundgren och Petter Pettersson, som genom Lilith Performance Studio gör själva konstverket till en händelse där gränsen mellan konst och publik ständigt överskrids.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons