Annons

SD redo att fälla S – stöttar alliansen

HÄSSLEHOLM Sverigedemokraterna berömmer alliansens budget – som på flera punkter liknar deras egen. Det borgar för en nervkittlande debatt på måndag, när budgeten för kommande år ska spikas.
Hässleholm • Publicerad 27 november 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Patrik Jönsson (SD) och Pär Palmgren (M) under en av få glada stunder på budgetdebatten i juni.FOTO: STEFAN Sandström
Patrik Jönsson (SD) och Pär Palmgren (M) under en av få glada stunder på budgetdebatten i juni.FOTO: STEFAN Sandström

Gruppledaren Patrik Jönsson (SD) säger sig vara inställd på att tillsammans med alliansen och Folkets Väl fälla dagens minoritetsstyre.– Det är dags att byta ut S, C, V och MP. Om deras budget faller förväntar jag mig att de avgår. Det borde vara en självklarhet att inte sitta kvar med någon annans budget, menar han.

SD presenterade sin budget på torsdagen. Den har flera likheter med alliansens: mer pengar till omsorgen, mindre pengar till barn- och utbildningsnämnden och en om- och tillbyggnad av Qpoolen för 95 miljoner kronor, jämfört med alliansens 100 miljoner och styrets 150 miljoner.Däremot anser Sverigedemokraterna att det går att spara in stora summor årligen på invandringen: från tio miljoner kronor nästa år till 40 miljoner kronor år 2019.– Vi säger nej till att ta emot fler i Hässleholms kommun, inom lagens riktmärken. Inga avtal ska skrivas med Migrationsverket och kommunen ska heller inte tillhandahålla några lokaler. Vellinge, Staffanstorp och Skurup har visat att det går. De har varit föredömen, säger Patrik Jönsson.Tre olika förslag på budgetar har hittills presenterats – och Folkets Väl kommer att lägga ett fjärde.

– Vi kommer förstås att rösta på vårt förslag, men i slutänden kommer det att landa i att vi tillstyrker alliansens budgetförslag, medger Patrik Jönsson.Om inte alliansen och de styrande ger och tar av varandra, och om FV stöttar Alliansens förslag, vilket är troligt, så kommer SD och Alliansen tillsammans att fälla styret.Patrik Jönsson tror inte att någon ny decemberöverenskommelse är aktuell mellan styret och alliansen.– Nej, jag litar på att alliansen står vid sin budget. Och det skulle förvåna mig oerhört om någon ledamot skulle lämna fullmäktige under debatten. Har partierna inte mannat upp denna gången får de verkligen skämmas.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons