Annons

17 år lång väntan på en ombyggnation

HÄSSLEHOLM Personalen tvingas diska sin kaffekopp i badrummets handfat. Sitta ner och äta kan bara ett fåtal. Och gemensamma aktiviteter inomhus för de gamla är uteslutet.
Hässleholm • Publicerad 28 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Det har gått troll i ombyggnationen av ett av kommunens nyaste äldreboende på Gäddastorp i Hässleholm.Redan innan kommunen sålde Ekegården till Kunskapsporten fanns konkreta beslut fattade kring att bygga om.– Vi när ju en dröm, och det har vi gjort ända sedan 1996, säger enhetschefen Lisbeth Grip med en menande blick ut över lokalerna.– Vi har haft sittningar, det har gjorts ritningar – men det har aldrig blivit någonting av alla planer.1996 var året då boendet stod färdigt. Två år senare var bristerna uppenbara. Lunchrum för personalen saknades. Gemensamhetslokaler för de äldre fanns det inga.År 2001 fattades ett första beslut om tillbyggnad – som dock prioriterades ned tills 2007 då tekniska nämnden godkände investeringen och omsorgsnämnden 2008 tillstyrkte förslaget. Men i budgetberedningen ansågs gemensamma lokaler för de gamla på Ekegården dock inte heller denna gång vara tillräckligt viktigt för att investeringen skulle klubbas. Ärendet avslutades utan åtgärd och lades till handlingarna.Därefter klev Joakim Ollén med sitt företag Kunskapsporten in i bilden och en ombyggnation hamnade i ett nytt läge.

Dörrren till den förra chefens kontor står på glänt. Luften där inne är syrefattig och kvav. I dag har tolv personer klämt ihop sig till arbetsplatsträff – ibland är de 17.– Här inne har vi anhörigsamtal, inflyttningssamtal och arbetsplatstträffar varje onsdag, berättar Lisbeth Grip.Lokalen bedöms inte uppfylla kraven på sekretess. Ventilationen fungerar bara för ett fåtal.Ekegårdens enhetschef visar vidare genom matsalen där boendets dementa nyss druckit upp eftermiddagskaffet. Klockans minutvisare rör sig långsamt, den ena dagen är den andra lik. Av utrymmesskäl blir det sociala samspelet begränsat.– Underhållningen får stå tillbaka. När vi har orkestrar här, vilket händer ibland, kan de naturligtvis inte spela på alla fyra avdelningarna. Då får istället ettan gå in till tvåan och trean får gå till fyran. Men de dementa blir oroliga när det blir så trångt. Tänk dig själv en matsal för tio personer där det plötsligt kommer in tio till, och dessutom personalen från den andra avdelningen. Vi kan inte heller ha några anhörigträffar på stället, förklarar Lisbeth Grip.

Annons

För de anställdas del ställer lokalerna upp hinder för att äta samtidigt. Köket är uppskattningsvis inte större än tio kvadrat.– Vi har ett litet rum i källaren också, som jag snodde från vaktmästaren. Där äter några, men diska får de göra inne på toaletten, säger Lisbeth Grip och visar rummet med stolar, micro, kyl – och handfatet på toaletten.

Den 1 juli 2009 slöt Kunskapsportens vd Joakim Ollén och kommunstyrelsens ordförande Urban Widmark (M) ett avtal. Bolaget skulle bygga stadens nya trygghetsboende, mot att det fick köpa de bägge äldreboendena Kaptensgården och Ekegården för 47,5 miljoner kronor.Avtalet började gälla samma dag.

Tankarna på en ombyggnation glömdes dock inte bort.– Tekniska förvaltningen var här med Joakim Ollén. Åh, det var ju helt underbart! utbrister Lisbeth Grip.

Vad var underbart?– Han bygger så gärna. Om han hade gjort bara hälften av det som arkitekten hade ritat upp så skulle det ha blivit helt underbart.Ekegårdens enhetschef breder ut ritningarna över bordet och visar.– Här skulle vara ett allrum, utanför mitt kontor. Ett lunchrum till personalen. Och här ett grönt rum, som skulle vara öppet upp i taket, med glasfönster.

Två år har passerat sedan Lisbeth Grip fick ta del av skisserna. Idag tycks ingen vilja kännas vid dem. Joakim Ollén lovade för drygt ett år sedan att hålla tidningen uppdaterad och skicka över bilder när han fått fram några. Det har fortfarande inte skett.Och i omsorgsförvaltningens diarium finns inget material.Omsorgsnämnden har dock tagit upp frågan om en ombyggnation för att komma tillrätta med bristerna i arbetsmiljön, både i fjol våras och i årets planeringsdokument som antogs av nämnden i september. Det är i första hand upp till fullmäktige att anslå pengar till investeringen. För även om Kunskapsporten äger fastigheten, så råder det inget tvivel om att kommunen kommer att få betala i form av höjd hyra.

Du som är enhetschef, varför tror du att inget hänt på alla dessa år? – Jag kan tänka mig att man resonerar litegrann... ”det är inte vårt längre, då behöver vi inte göra så mycket”.Att det ligger något i devisen ”Ju fler kockar, desto sämre soppa” är en annan teori.– Vi jobbar i en offentlig verksamhet i ett privat hus. Vaktmästare från Hässleholm Teknik sköter det lösa i fastigheten. Kunskapsporten äger den. Jag kan tycka att det var enklare förr. Nu försöker vi få Kunskapsporten att byta ut en frys som gått sönder, det är inte alldeles enkelt.

bild 1/3
– Vi har haft sittningar, det har gjorts ritningar – men det har aldrig blivit någonting av alla planer, säger Lisbeth Grip uppgivet.
Tiden går långsamt för de gamla, vars underhållning får stå tillbaka på grund av lokalbristerna. Någon ombyggnad har inte skett trots diskussioner i 14 år.
Foto: Kristina Höjendal
Tiden går långsamt för de gamla, vars underhållning får stå tillbaka på grund av lokalbristerna. Någon ombyggnad har inte skett trots diskussioner i 14 år.
Foto: Kristina Höjendal
– Vi har haft sittningar, det har gjorts ritningar – men det har aldrig blivit någonting av alla planer, säger Lisbeth Grip uppgivet.
Tiden går långsamt för de gamla, vars underhållning får stå tillbaka på grund av lokalbristerna. Någon ombyggnad har inte skett trots diskussioner i 14 år.
Foto: Kristina Höjendal
Kristina Höjendal kristina.hojendal@nsk.se, 0766-41 92 06
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons