Annons

Det här har nog bara börjat

Krönika Den senaste tiden har det släppts ut en hel del luft ur den spända bal­long som är svensk mi­gra­tions­po­li­tik.
Opinion • Publicerad 28 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Som­maren 2008 satt jag och pratade med en fram­stå­en­de ame­ri­kansk sam­hälls­ve­ta­re som be­sökte Sve­ri­ge för en kon­fe­rens. Un­der det gångna halv­året hade de eko­no­miska pro­blem som se­dan över­gick i stora fi­nans­krisen börjat ta fart. Vidden av det som var på gång, att det verk­li­gen var Den Stora Fi­nans­krisen som nu ut­vecklades, kände man inte till då. Visst, det var illa, men rik­tigt hur illa var det egent­li­gen?– Å, du anar inte, sa min sam­tals­part­ner. Jag känner många av nyc­kel­per­sonerna på in­si­dan, cen­tralt pla­cerade be­sluts­fat­ta­re i fi­nans­branschen, på Goldman Sachs, JP Morgan… De säger att det här är så illa att det har blivit helt omöj­ligt att ens tala san­ning om hur illa det är.

Var­för då?– Jo, sa han. De säger att de sitter på en upp­blåst bal­long, spänd pre­cis till brist­nings­gränsen. Min­sta lil­la för­has­tade rö­rel­se nu så smäller alltihopa. Så det de för­söker göra är att för­sik­tigt släppa ut luft. Sak­ta, bara lite, lite åt gången.Aj då. Så jag frågade vad han hade för råd att ge i det här lä­get. Han log.– Köp inte ak­tier… Ett par må­nader senare small det. In­vest­ment­banken Leh­man Brothers gick i kon­kurs och fi­nans­oron över­gick i ren pa­nik.Den senaste tiden har det släppts ut en hel del luft ur den spända bal­long som är svensk mi­gra­tions­po­li­tik. Signalerandet in­leddes den 3 ok­to­ber när ju­sti­tie­mi­nis­tern kallade till press­kon­fe­rens för att varna om att säng­platser till asyl­sö­kan­de kun­de ta slut. Där­ef­ter har ton­lä­get skärpts för var­je press­kon­fe­rens.

Annons

Man kan säga att vi nu är för­bi en sym­bo­liskt gräns. Stats­mi­nis­tern ut­ta­lade i vec­kan det som varit det all­ra mest för­bju­dna. Nu sa han det, att målet med rege­ringens po­li­tik är att minska an­talet asyl­sö­kan­de. Minska kraf­tigt dess­utom. Även om det varit am­bi­tionen även med det ti­digare signalerandet har det ald­rig sagts rakt ut för­ut. Men nu har den svenska mi­gra­tions­po­li­tikens Leh­man Brothers brakat ihop och skyn­ket faller. Om inte an­talet sö­kan­de faller snabbt och re­jält väntar nya åt­gärder. Hur Mil­jö­par­ti­et i längden ska kun­na stanna kvar i den rege­ringen är inte lätt att be­gripa.I ny­hets­flö­det syns nu ett pärl­band av beska upp­lys­ningar om sa­ker som ti­digare inte rap­por­terats. Ex­em­pel­vis varnade nationalfolkbildaren Hans Ros­ling i tors­dags för att Sve­ri­ge inom bara nå­gra må­nader kan få ett köns­över­skott av män i ton­års­ge­ne­ra­tionerna som är lika stort som i Kina. An­led­ningen är att de en­sam­kom­man­de till all övervägande del ut­görs av just unga män, som nu blir så pass många att de sätter ett stort av­tryck i svensk de­mo­gra­fi. De so­ci­ala kon­se­kvenserna kan bli på­tag­liga, för­sik­tigt ut­tryckt.

Skulle det här vara en ovän­tad upp­täckt som gjorts i vec­kan? Knappast. För den som har min­sta grepp om svensk de­mo­gra­fi, ak­tu­ell mi­gra­tions­sta­ti­stik och be­härskar räk­ne­sätten ad­di­tion och di­vi­sion har pro­blemet med köns­oba­lansen varit helt up­pen­bar ända se­dan i bör­jan av som­maren. Men pro­blemet var för­ut onämn­bart.Det tar sin tid att släppa ut luften ur bal­longen. Lite åt gången: ”Jo vänta för­res­ten, sen var det en sak till.” Nå­got råd på vägen? Köp inte ak­tier, så att säga. Det här har nog bara börjat.

Peter San­tes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons