Annons

Ett stycke rockhistoria som höjde humöret

Kultur och Nöje När välgörenhetsturnén Light of Day nådde Hässleholm bjöds publiken inte bara på flera års rockhistoria utan även tre timmars fantastisk underhållning, konstaterar tidningens recensent.
Publicerad 1 december 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Vini ”Mad Dog” Lopez var en av kvällens höjdpunkter, konstaterar tidningens recensent. Den andra var Eric Bazilian, här vid mikrofonen. Foto: Jörgen Johansson
Vini ”Mad Dog” Lopez var en av kvällens höjdpunkter, konstaterar tidningens recensent. Den andra var Eric Bazilian, här vid mikrofonen. Foto: Jörgen Johansson

För andra året i rad nådde välgörenhetsturnén Light of Day Hässleholm. Liksom föregående år var det Jörgen Johansson som tillsammans med Rob Dye och Joe D´Urso såg till att sällskapet kom till Blå Salongen. Kvällen var uppdelad i två delar där första delen till främst utgjordes av lokala akter och den andra hade en mer internationell prägel.

Konserten inleddes med Rob Dye som dessvärre för kvällen varken hade sången eller gitarrspelet med sig, men direkt efter följde Jessika Borg och då föll allt på plats. Jessika framförde med stor inlevelse och känsla både eget material och covers och kompades på ett oklanderligt sätt av Markus Jensen.David Kajson som soloartist var för mig en ny bekantskap. I sitt första nummer visade han både upp en styrka som musiker och arrangör i en avskalad Free Fallin´.Sist ut av första delens akter var Pebbles Hörberg. Pebbles sjunger kontrollerat och rockigt, i stil med KT Tunstall som hon också tolkade.

Annons

Efter att samtliga artister framfört vars två låtar var det så dags för andra delen. Herrarna som intog scenen känns väl inte igen av gemene man till varken namn eller utseende, men det var flera års rockhistoria som plötsligt uppenbarade sig. Nu var det inte längre bara gitarr och piano på scen, utan även trumma, mandolin och saxofon.

Saxofon till inspelat komp kan lätt bli själlöst, men när artisten heter Ed Manion hade kompet lika gärna kunnat komma från en leksakssynth, han är ändå fantastisk. Eddie inledde andra delen med en varm version av ”Town without pity” och publiken insåg genast att vi skulle få vara med om en speciell kväll. Efter Eddie tog Jörgen Johansson vid med både pondus och självklarhet. Han hade inga problem att hävda sig med övriga tungviktare på scen, men för att gå från bra till suverän fick han ta hjälp av sonen Dylan. Tillsammans tog de sig an Depeche Mode´s ”But not tonight” på ett gripande sätt.

Dylan var såklart kvällens yngsta musiker, 53 år yngre än Vini ”Mad Dog” Lopez. Vini visade å andra sidan upp en energi som påminde om en trettonårings. Med en virvel, härlig röst och humor var han en av kvällens två höjdpunkter, både i sina egna nummer och när han trummade och körade till andra. Den andra höjdpunkten var Eric Bazilian. Eric är upphovsman till många framgångsrika låtar och skulle kunna rada upp den ena hiten efter den andra. Därför var det lika förvånande som kul att han i sin första runda spelade ”I´m Alive”, ett av The Hooters nyare alster. Därefter tog han sig an de mer väntade låtarna, men alltid med en twist. Som att sjunga en refräng av låten ”One of Us” på svenska.

Som brukligt på en Light of Day-konsert framförde Joe D´Urso publikfriaren ”One Guitar”, kompat av övriga artister och med publiken som kör. Stämningen var hög och tacka för det. Med tre timmars fantastisk underhållning är det svårt att inte bli på bra humör.

Fakta:

Konsert

Light of Day

Medverkande: Erik Bazilian, Vini Lopez, Ed Manion, Joe D’Urso, Jörgen Johansson, Rob Dye, Jessika Borg, Pebbles Hörberg med flera.

Hässleholm kulturhus, Blå salongen, måndagen den 30 november 2015.

Betyg: 4

Patrik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons