Annons

Noll flyktingar till Hyllie efter id-kontrollerna

Malmö De nya id-kontrollerna har fått ner antalet flyktingar via tåg över bron till ett minimum, enligt polisen. Samtidigt påpekar Migrationsverket att flödet minskade redan innan kontrollerna infördes.
Malmö • Publicerad 6 januari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I måndags infördes krav på att reseföretagen kontrollerar id-handlingar hos alla som reser in i Sverige från Danmark. ”Ett ras”, är det ordval polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford gör när hon ska beskriva effekten på antalet asylsökande som polisen slussat vidare till Migrationsverket.

Annons

I vilken utsträckning förändringen beror på att människor har avvisats i Danmark för att de inte kunnat uppvisa de id-handlingar som krävs för inresa till Sverige vet hon inte.

Att inflödet av flyktingar med tåg till Hyllie har minskat så kraftigt innebär inte att polisens gränskontroller där (som alltså inte ska förväxlas med den nya id-kontrollen) kommer att slopas.

Hon visar statistiken över antalet registrerade asylsökande i Sverige sedan nyår. Samtliga dagar ligger siffran lite över 200 personer, utom just den 4 januari, då den gick upp till 331 personer.

Annons

Men att efter bara ett fåtal dagar analysera hur kontrollerna påverkat antalet asylsökande är omöjligt, menar Guna Graufelds.

Anna Lindblom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons