Annons

Alla arterna ska lyftas fram under 2016

KRISTIANSTAD Vattenriket är ett av Sveriges artrikaste områden och det tar de fasta på under 2016 när fokus kommer att ligga på artrikedomen.
Publicerad 10 januari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
En utterhona och hennes två ungar är bara en av de arter som den senaste tiden återvänt till Vattenriket. FOTO: NATURUM
En utterhona och hennes två ungar är bara en av de arter som den senaste tiden återvänt till Vattenriket. FOTO: NATURUM

I Vattenriket pågår ett ständigt arbete med att förändra och förbättra och det har gett resultat i att flera sällsynta djur kommit tillbaka till området. Till exempel har de nu en utterhona med två barn som syns till i vattnet titt som tätt.

– Det är egentligen grunden i vårt arbete, att lyfta fram djuren och naturen. Så nu tycker vi det är dags att sätta fokus på det också, säger Karin Magntorn som är naturumföreståndare.

Annons

Under det kommande året blir det en hel del av traditionella, men det kommer även att bjudas på en hel del nytt som är relaterat till artrikedomen.

– Vi har till exempel en ny håvningsplattform som vi kommer att inviga i maj månad, och varifrån det går att följa livet under ytan, säger Karin Magntorn.

Vattenriket kommer även att göra en nysatsning på besöksplatsen Hercules där det bland annat kommer finnas en ny utställning med fokus på just artrikedomen. Det blir även artiga söndagsvandringar med fokus på stort och smått vad gäller arterna

– Det kommer att genomsyra det mesta vi gör i år. Och det roliga med vandringarna är att man kan gå samma led men få se olika saker varje gång för scenariot ändras ju hela tiden, säger Karin Magntorn som har ett rekordår att se tillbaka på.

– Vi hade 120 000 besökare, och faktiskt så var det så att 19 904 av dem var med på några av våra programpunkter och det är otroligt roligt. Att få träffa våra besökare öga mot öga är bland det roligaste som finns, och nu vill vi vara minst lika bra i år.

Och Karin Magntorn menar att 2016 har förutsättningar för att bli det.

– Vi vill vara ett ställe dit alla kan komma, och att våra besökare kan få se mycket av det vi har att ernjuda. Faktiskt så är det så att örnarna stryker här över just nu, säger Karin Magntorn.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons