Ella räddades tack vare en bloddonator. Glada är från vänster veterinär Erik Sundqvist, matte Lisbeth Nilsson, husse Anders Nilsson och reservmatte Alma.
En skyddsväst är bra, men räcker inte alltid till för de skador som ska uppstå under jakt.

Donator räddade Ellas liv

HÄSSLEHOLM Hunden Ella, 1,5 år stirrade bokstavligen döden i vitögat. Hennes bukorgan låg utanför kroppen. Mjälten var kvar i skogen. Och hon hade förlorat mycket blod.
Blod från en annan hund räddade hennes liv.

Det var inte mycket kvar av den levnadsglada hunden när hon i husses armar, inlindad i en jacka i början av december, kom till Djursjukhuset. En vildsvinsattack under ett jaktprov hade slitit sönder den unga tiken.
Veterinär Erik Sundqvist var en i det team som tog emot Ella.
– Hon visade endast svaga livstecken och var illa däran. Vi lyckades rädda henne tack vare att vi hade en hund som kunde ge henne en halv liter blod, säger Erik Sundqvist, som nu startar en blodbank i Hässleholm, där det ska lagras hundplasma och röda blodkroppar.
Ella är ett typiskt exempel på en hund som förmodligen inte hade klarat livhanken, om det inte hade funnits en bloddonator som kunde ringas in.

Den här dagen, en månad efter händelsen, är Ella en glad och pigg hund igen.
Husse, Anders Nilsson, med god erfarenhet av jakt med hund, berättar att det till och med har blivit en motionstur i skogen.
Det enda som påminner om de dramatiska skadorna är ett par ärr som löper på den ena sidan av bakdelen.
Anders Nilsson tror att hunden blev överfallen av en galt bakifrån när hon hade fullt fokus på en flock vildsvin. Och att hon därför inte hade en chans.
Det tog en och en halv timme för honom och Ella att komma till djursjukhuset, där ett team på fyra personer tog emot.
Sedan följde en tre timmar lång operation där Ellas liv hängde på en mycket skör tråd.
Blodtransfusion blev en viktig faktor för den unga Wachtelhundens överlevnad.
– Visste vi ju inte omfattningen, men vi såg att hon nästan var död och hade förlorat mycket blod, säger Erik Sundqvist.

Det blev tidigt en snabb order till laboratoriet att ringa in en hund som kunde lämna blod, vilket blev Ellas räddning. Under fem dagar ansågs läget för Ella vara kritiskt. Anders Nilsson, hans fru Elisabeth och Ellas reservmatte, barnbarnet Alma, slets mellan hopp och förtvivlan. Men slutet gott allting gott.
Nu efterlyser Erik Sundqvist fler hundar som kan lämna blod. Blodbanker för hundar finns på flera platser i landet. Målet är nu att bygga upp en även i Hässleholm.
– Det är en jätteviktig del i intensiv- och akutvården, konstaterar han.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×