Annons

För­svar i för­änd­ring

Le­da­re Det finns en ”oer­hörd för­bätt­ri­ngs­po­ten­ti­al” för för­sva­ret, var för­svars­mi­nis­ter Pe­ter Hultqvists om­dö­me. Det pe­kar på fler för­änd­ring­ar.
Opinion • Publicerad 12 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021
Över­be­fäl­ha­va­re Mi­ca­el Bydén. 		            Foto: TT
Över­be­fäl­ha­va­re Mi­ca­el Bydén. Foto: TT

På folk och för­svars riks­kon­fe­rens i Sä­len fram­träd­de i går för­svars­mi­nis­ter Pe­ter Hult­qvist och ÖB Ri­card Bydén. Båda be­to­na­de att nu äg­nas all kraft åt att för­verk­li­ga den för­svars­upp­gö­rel­se som träf­fa­des för­ra året med sik­te på 2020. Men båda för­ut­skic­ka­de ock­så att fler för­änd­ring­ar kom­mer.

ÖB vill till ex­em­pel ha mer peng­ar så små­ning­om om inte den ope­ra­ti­va för­må­gan ska mins­ka. Det blir nå­got för kom­man­de för­svars­be­red­ning­ar och re­ger­ing­ar att han­te­ra.

Annons

Att för­sva­ret har pro­blem med att få till­räck­ligt många an­ställ­da sol­da­ter och där­för ak­ti­ve­rat plikt­lag­stift­ning­en för att få in ti­di­ga­re värn­plik­ti­ga i krigs­or­ga­ni­sa­tio­nen in­ne­bär att ÖB inte har nå­got emot tan­kar­na på att på nytt ut­bil­da värn­plik­ti­ga ung­do­mar. Den sär­skil­de ut­re­da­ren An­ni­ka Nord­gren Chris­ten­sen har en vik­tig roll.

Pe­ter Hult­qvist dol­de inte att det finns bris­ter i da­gens för­svar. Det finns ”en oer­hörd för­bätt­rings­för­må­ga” slog han fast. Om de för­stärk­ning­ar som nu be­slu­tats räc­ker vil­le han inte kom­men­te­ra. Inte hel­ler vil­le han fö­re­gå ut­re­da­rens upp­gift och ut­lo­va att värn­plik­ten åter­in­förs, men han var utan tve­kan öp­pen för det. Där­emot av­vi­sa­de han på ett fint sätt Mar­got Wall­ströms tan­kar på ci­vil­plikt.

Han var inte lika för­sik­tig när han för­sva­ra­de värdlandsavtalet med Nato som riks­da­gen ska ta ställ­ning till se­na­re. På­stå­en­den om att det le­der till att Nato kan pla­ce­ra kärn­va­pen i Sverige kal­la­de han ”lögn och för­ban­nad dikt” och an­tyd­de att ”troll­fa­bri­ker” i Ryss­land lig­ger bak­om. Det var sam­ti­digt en hård rund­pall mot in­ter­na kri­ti­ker som Pier­re Scho­ri och Maj-Britt Theo­rin, som båda ta­git strid mot av­ta­let.

Om det nya sam­ar­be­tet med Dan­mark lik­som med USA och Nato är för­en­ligt med den mi­li­tä­ra al­li­ans­fri­het som stats­mi­nist­rar­na Löfven och Si­pi­lä till­sam­mans slog fast i sön­dags bör ut­re­da­ren Kris­ter Bringéus fun­de­ra på. Utan tro­vär­dig­het är al­li­ans­fri­he­ten en ris­ka­bel chi­mär.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons