Annons

Gamla Perrong 23 rivs efter sommaren

HÄSSLEHOLM Ett mångårigt rivningshot för ett hus äldre än själva staden ser ut att bli verklighet efter sommaren. Nu har nämligen Hässlehem tagit upp intresseanmälningar från företag som är villiga att bygga lägenheter på den centralt belägna Perrong 23-tomten.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Perrong 23-huset på Tingshusgatan har nu stått övergivet i ett par år och härjats av vandaler.Foto: Carl-Johan Bauler/arkiv
Perrong 23-huset på Tingshusgatan har nu stått övergivet i ett par år och härjats av vandaler.Foto: Carl-Johan Bauler/arkiv

Huset är från 1913 och därmed äldre än Hässleholms stad. År 2013 lämnade musikföreningen Perrong 23 byggnaden för en annan fastighet. Sedan dess har en kommunal försäljning skett till det kommunala bostadsbolaget Hässlehem som under november-december tagit upp intresseanmälningar för nybyggnation på platsen.

Hur många som i dagsläget kan tänka sig att bygga på fastigheten, Tingsbacken 13, vill Hässlehems vd Stephan Persson inte uppge, men om ett par veckor tror han att två företag ska ha valts ut.

Annons

– Nu har vi bjudit in alla som vill vara med. Sedan väljer vi ut två som vi kommer att förhandla med vad gäller projektering och pris.

Det är fortfarande också oklart hur många nya lägenheter det kan bli tal om. Detta eftersom upphandlingen inte är av det klassiska slaget utan det rör sig om så kallad partnering.

– Fördelen jämfört med totalentreprenad är att vi kan jobba tillsammans och hitta lösningar som överensstämmer med de prisnivåer vi eftersträvar. I en vanlig upphandling ställer man krav på hur det ska vara och konstaterar sedan att det blir alldeles för dyrt, förklarar Stephan Persson.

Den omdebatterade rivningen av det befintliga huset är tänkt att ske efter sommarens semestrarna. Troligtvis inte utan protester.

Själva byggstarten är planerad till hösten.

– Tanken är att huset ska stå färdigt hösten -17. Vi hoppas naturligtvis att det ska bli attraktiva lägenheter med tanke på läget mitt i stan, säger Stephan Persson.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons