Annons

Optimism som smittade

Personligt Minnesord efter Folke Frennhoff.
Personligt • Publicerad 19 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Förre skolledaren, Folke Frennhoff, Dalby, har avlidit.

Även om Folke har varit drabbad av sjukdomar de senaste åren känns hans bortgång overklig för oss vänner. Folke har alltid funnits där. Han har alltid ställt upp när han behövts. För Folke var inget omöjligt.

Annons

Den kreativitet och påhittighet han var utrustad med, gjorde att eventuella problem som uppstod löstes snabbt. Hans optimistiska livssyn och smittande skratt gjorde vardagen lite mer glädjefylld för människor i hans närhet.

Folke var en allkonstnär och sysslade med mycket utanför sin skolgärning. Hans bildning var stor och intressen allomfattande. Hans pedagogiska skicklighet är allmänt omvittnad. Han var älskad som lärare och mycket respekterad som skolledare. Hans pedagogiska skicklighet gjorde också avtryck i ett antal läroböcker som han författade och gav ut.

Folke förkovrade sig fortlöpande. Han läste på universitet efter sin pensionering. Han var ofta anlitad som föreläsare i det mest skilda ämnen man kan tänka sig. Han föreläste om Taube, pilgrimsvandring, sillens historia, vinkunskap, folklivsskildringar med mera, alltid med samma inlevelse och kunskap och med glimten i ögat.

Folkes kulinariska intresse var stort med omfattande bredd. Detta tog sig bland annat uttryck i att han för över 30 år sedan var en av fyra män som grundade Skånska sillaacademien eller Academia Harengus. Sällskapet hade förutom, att skapa trevnad, ett allvarligt syfte, nämligen att slå vakt om den skånska sillkulturen som var rikt förknippad med den skånska historien.

Vi samlade recept, tillagade sill, bjöd på sill, utvecklade recept, dokumenterade sillens historia. Lanseringen av Brantevikssillen är ett exempel på detta. Folke gick in med liv och lust i arbetet. Det resulterade i att han författade en receptbok, Boken om sill, som trycktes i flera upplagor. Han skrev även sillavsnitten i Gammeldanskens bok som hette Med gammeldansken bland brännevin och sill.

Saknaden efter Folke är stor. Sällan har en person lämnat så många glada, positiva och djupa minnen som Folke.

Carl Sonesson För vännerna i Skånska sillaacedemien
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons