Annons

Starka mammor är Katharinas mål

Personligt Att träna och att träna rätt är viktigt när man just fått barn. Det är något som Katharina Lindoff Ståhl har tagit fasta på.
Personligt • Publicerad 21 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Nu håller Katharina (eller Kattis, som hon kallas) i träningsgrupper, som hon kallar för Stark mamma, i både Hässleholm, Osby och Höör, och intresset för träningen är stort.

– Planen är att expandera till Kristianstad också, men jag har fått mejl även från kvinnor i Helsingborg och på andra ställen som vill att jag kommer dit. Men det räcker med Kristianstad tror jag. Då känns det fortfarande hållbart.

Annons

Katharina har lång erfarenhet som personlig tränare och att träna gravida kvinnor och nyblivna mammor är hennes specialitet.

– När man jobbar med mammaträning är det viktigt att man är utbildad. Jag vill ge deltagarna en djupare förståelse för vad som händer i kroppen under och efter en graviditet och göra dem medvetna om hur de rör sig i vardagen.

Den här dagen är det dags för en alldeles ny grupp mammor att börja sin Stark mammakurs. Katharina har förberett en sorts stationsträning i salen.

– Vi fokuserar mycket på de djupa magmusklerna och bäckenbotten.

Men några situps, crunches och plankan blir det inte.

Katharina förklarar att eftersom den långa magmuskeln, ”sexpacksmuskeln”, separeras under en graviditet bör man inte lägga för hårt tryck på den innan den läkt ihop igen.

– Annars blir trycket för högt inifrån buken. Och hos vissa läker den inte ihop.

Felaktig och för hård träning i det här läget berättar Katharina kan leda till följdproblem, i till exempel ryggen och bäckenet.

– Genom att träna på rätt vis förbättrar vi återhämtningen. Så här första gången brukar jag också känna på alla mammornas magar för att se om de har några särskilda problem.

Så får mammorna prova på de olika övningarna. Alla har minst en bebis med sig var. Några får följa med runt på de olika stationerna. Andra ligger kvar på en filt, eller i ett babyskydd.

Annons

Katharina berättar att hon från början jobbade med mode och PR under några år. Men så tog intresset för träning över och hon bytte bana och blev personlig tränare i stället.

Redan från starten intresserade hon sig för gravid- och mammaträning och hon visste att det var det hon ville fokusera på.

– Det är så mycket som händer under en graviditet och förlossning och det kan bli så himla bra. Man kan förändra livet för någon med rätt och säker träning.

Hon är uppvuxen i Upplands-Väsby, utanför Stockholm och det var där hon bodde och arbetade. Men 2012 åkte hon och systern på semester till Malmö.

Här träffade hon Erik Ståhl från Sösdala. Han är känd som föreläsare och författare och åker runt och berättar om sin ovanliga blodsjukdom.

Ett tag pendlade paret fram och tillbaka, men så kom de till en punkt där de kände att det inte räckte längre.

– Vi bestämde oss för att satsa och i april 2013 flyttade jag till Sösdala, berättar Katharina.

– Jag kände mig ganska färdig med Stockholm. Det är hetsigt och stressigt och jag har ändå alltid känt att jag velat röra på mig.

I januari 2014 kände hon sig redo för att starta upp sin egen verksamhet och Stark mamma föddes.

– Jag tar en del uppdrag som personlig tränare också, men tanken är att kunna leva på Stark mamma så småningom, tillsammans med några får stamkunder som personlig tränare.

Annons

Sedan hon flyttade till Sösdala har hon många gånger fått frågan om det inte var jobbigt att ställa om från storstadslivet till livet på landet.

– Men det tycker jag inte att det har. Livet känns lugnare här, även om jag faktiskt egentilgen jobbar mer än jag gjorde i Stockholm.

– Jag trivs jättebra. Man skapar sig en vardag, oavsett var man är. Vi bor jättebra, jag vaknar och åker till jobbet och har mitt sociala liv.

I somras gifte hon sig med sin Erik och det var ingen tvekan om var bröllopet skulle hållas...i Skåne förstås.

– Det kändes självklart för mig. Det är ju här vi har vårt liv nu. Vi har vänner utspridda lite överallt i Sverige och vi tänkte att om de vill vara med så får de komma hit, skrattar hon.

– Vi gifte oss ute på Hovdala och det var helt underbart.

Precis som för alla går livet upp och ner, men på grund av Eriks sjukdom kan det svänga lite extra.

– Vi ser livet för vad det är och slösar inte vår energi på att bråka om disken. Vi älskar varanda och vill leva med varanda och gör vad vi kan för att det ska fungera.

Erik har funnits där och peppat henne när hon bestämde sig för att starta Stark mamma.

bild 1/7
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Foto: Anna Persdotter
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons